NEETIČNO PRIKRIVANJE

Kiropraktika je opasnija nego što mislite

14.05.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Nepropisna izviješća o neželjenim nuspojavama terapija omogućila su kiropraktičarima da stvore lažnu pozitivnu sliku o svojoj metodi liječenja, ustvrdio je nedavno ugledni britanski znanstvenik

Jedno novo istraživanje pokazalo je da kiropraktičarski tretmani izgledaju sigurnije nego što stvarno jesu jer se njihove negativne posljedice rijetko prijavljuju u medicinskim analizama. Voditelj studije Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine na Peninsula medical school Sveučilišta u Exeteru, ističe da je takvo izvješćivanje neetično.

Kiropraktičari u svojim tretmanima manipuliraju kralješnicom kako bi izliječili oboljenja mišića i zglobova. Neki od njih tvrde da svojim tehnikama mogu izliječiti i druge bolesti poput astme, grčeva i sl.

U novoj analizi Ernst i njegovi kolege prikupili su podatke 60 nasumičnih ispitivanja kiropraktike koja su provedena od siječnja 2000. do srpnja 2011. Rezultati su pokazali da je u 29 studija propušteno prijavljivanje bilo kakvih neželjenih nuspojava te da je u 16 od 31 studije u kojima su one bile prijavljene istaknuto da se nezgode nisu dogodile tijekom ispitivanja. Rezultati su objavljeni u travanjskom izdanju časopisa New Zealand Medical Journal

Prema smjernicama o kliničkom testiranju, sve neželjene posljedice medicinskog tretmana, pa i one najblaže, moraju se publicirati. Samo ako je tretman potpuno bezopasan i nema nuspojava, istraživači trebaju prijaviti da nije bilo nikakvih posljedica.

'Osjećam da kiropraktičari imaju neobičan stav prema sigurnosti svojih intervencija. Kada čitate njihovu literaturu, ispada da je manipulacija kralješnicom 100 posto sigurna', rekao je Ernst.

Ovakvi rezultati nikako se ne slažu sa stotinama studija koje su zabilježile probleme u kiropraktičarskim tretmanima. 'Oko 50 posto pacijenata koji su posjetili kiropraktičare imalo je neke neželjene posljedice, što je zapanjujući postotak. Uz ove blage nuspojave – uglavnom bolove na mjestima manipulacije koji traju dan, dva – također je prijavljeno između 500 i 700 ozbiljnih komplikacija', rekao je Ernst.

Neki ekstremni kiropraktičarski zahvati na vratu mogu oštetiti arteriju i izazvati moždani udar, što je dobro dokumentirano u medicinskoj literaturi. Naime, snažnim okretanjem glave ustranu vratna arterija se može pretjerano istegnuti, pa može doći do njezina oštećenja ili čak pucanja. 'Mi samo vidimo ono što je objavljeno, a to može biti tek vrh sante leda', upozorio je Ernst i dodao: 'Kada neki neurolog vidi moždani udar koji bi mogao biti povezan s kiropraktikom, u 99,9 posto slučajeva on to neće publicirati.'

Kiropraktičari, kaže Ernst, s pravom ističu da se moždani udari mogu dogoditi bilo kome, međutim, problem je u tome što ne postoje sustavne analize koje bi utvrdile jesu li oni učestaliji kod pacijenata koji se liječe tom tehnikom. Jedna studija koja je 2001. pratila sve britanske neurologe i tražila da prijave sve slučajeve koji bi mogli biti povezani s manipulacijom kralješnice, utvrdila je da je 35 pacijenata imalo ozbiljne posljedice. Iako taj postotak nije velik, on jasno pokazuje da informacija o stopostotnoj sigurnosti nikako ne može biti istinita. Jedna kritička studija iz 2008. pokazala je, s druge strane, da kiropraktika u nekoj mjeri može biti korisna za pacijente s bolovima u vratu ili donjem dijelu leđa, dok je sustavna analiza iz 2006. utvrdila da koristi naspram rizika ne govore u prilog manipulacije kralješnicom kada se usporede s drugim tehnikama poput fizikalne terapije.

D. D. Palmer

Ernst ističe da je za pravilan odabir liječenja važno znati ne samo pozitivne rezultate, već i moguće opasnosti. 'Potrebno je provesti analizu rizika u odnosu na dobrobiti. Kada ne prijavljujete opasnosti, to nije moguće učiniti', kazao je Ernst.

Edzard Ernst, kolumnist Guardiana, zajedno sa Simonom Singhom izdao je knjigu 'Trick or Treatment' (od engleske uzrečice za Halloween: 'Trick or Treat') koja na znanstveni način otkriva dobrobiti i opasnosti tridesetak najpopularnijih alternativnih tehnika liječenja.

Kiropraktiku je 1895. utemeljio američki metafizičar-iscjelitelj Daniel David Palmer koji je pretpostavio da bi ručna manipulacija kralješnicom mogla liječiti bolesti. Prvi kiropraktičari vjerovali su da sve bolesti uzrokuje prekid u toku urođene inteligencije, vitalne živčane energije, odnosno životne sile koja predstavlja božju nazočnost u čovjeku. Danas je to biznis vrijedan milijarde dolara, a oko 30 posto Amerikanaca barem je jednom u životu posjetilo kiropraktičara.