OPRALI I NEW YORK TIMES

Kinezi trolaju Donalda Trumpa, a preporučili su mu i novi smartfon

25.10.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Službeni Peking odbacio je navode New York Timesa o navodnom prisluškivanju mobitela američkog predsjednika Donalda Trumpa kao lažne vijesti i pritom se našalio

New York Times citirao je neimenovane dužnosnike koji su ustvrdili kako su Kina i Rusija prisluškivali česte pozive predsjednika Trumpa upućene prijateljima i saveznicima putem Appleovog iPhonea. Prikupljene su informacije upotrijebili kako bi oblikovali svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, navedeno je u članku.

Kad su ju pitali za komentar navoda američkog lista, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je kako određeni ljudi u SAD-u ne žale truda kako bi osvojili Oskara za najbolji scenarij.

ZLOČIN I KAZNA

Ovo su najpoznatiji hakeri ikad, pogledajte što danas rade

Pogledaj galeriju

Također je ponudila tri preporuke New York Timesu i Trumpovoj administraciji. 'Prvo, u New York Timesu bi trebali znati da će, ako objave ponovno nešto poput ovog, to biti još jedan dokaz kako proizvode lažne vijesti', poručila je koristeći jednu od omiljenih Trumpovih taktika u obračunu s medijima i člancima koji mu nisu po volji.

'Drugo, ako su zabrinuti da netko prisluškuje Appleove mobitele, trebaju se prebaciti na Huawei', dodala je. Huaweiju, jednoj od najvećih telekom tvrtki u Kini, uglavnom je blokiran na američkom tržištu zbog zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti.

Treće, trebali bi prestati koristiti bilo koji moderan oblik komunikacijske opreme i odrezati kontakt s vanjskim svijetom, ako im je stalo do apsolutne sigurnosti, zaključila je

Hua. Rusi su također odbacili optužbe za prisluškivanje. 'Takve članke već smatramo donekle humorističnima. Žalimo zbog toga što novine objavljuju informacije bez promišljanja, što ukazuje na srozavanje novinarskih standarda', rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov, a prenosi Yahoo News.