PRVA POMOĆ

Kako raditi u Gmailu bez veze na internet

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 28.01.2009 13:17
  • Objavljeno 28.01.2009 u 12:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jedna od zanimljivijih web tehnologija koje su se pojavile u zadnjih par godina jest Google Gears, dodatak za web preglednik koji vam omogućuje da radite u web aplikacijama bez veze na internet. Sada i Gmail ima tu mogućnost

Google Gears, koji su nužan preduvjet za offline pristup, možete preuzeti na službenim stranicama. Riječ je o dodatku za vaš web preglednik koji sam po sebi ne radi gotovo ništa, no zato u sprezi s web aplikacijama koje ga podržavaju omogućuje rad bez obzira na to jeste li spojeni na internet ili ne.

Google

Google

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Na konkretnom primjeru ultrapopularnog Googleovog web email klijenta Gmaila, nakon instalacije Gearsa dovoljno je u Gmailu kliknuti na Settings, Labs i odabrati opciju 'Offline Gmail'.

Od sada, ako ne budete imali vezu na internet, Gmail će uredno raditi kao da je sve u redu, pohranjujući podatke na svoj tvrdi disk; čim se spojite na internet, vaša e-pošta bit će poslana, a sve postavke i promjene bit će sinhronizirane s online verzijom. Kako to izgleda u praksi, pogledajte u priloženom videu.

Gmail će također znati prepoznati kad imate lošu vezu na internet, primjerice kad se spojite na neku javnu WiFi pristupnu točku te će se prebacivati iz offline u online način rada prema potrebi.

Moramo napomenuti i to da - kao i sve druge eksperimentalne usluge koje se nalaze pod opcijom 'Labs' u postavkama Gmaila - ni pristup bez internetske veze nije odmah omogućen svima, već će se uključivati za pojedine korisnike u sljedećih nekoliko dana. Ako nemate tu opciju, pričekajte koji dan i ona će se pojaviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!