KORISNO

Kako pronaći vlasnike izgubljenih iPhonea?

28.06.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Čak i ako imate najbolje namjere, ponekad nije lako pronaći vlasnicu ili vlasnika izgubljenog ili ukradenog iPhonea. Srećom, postoji nekoliko trikova koje možete iskušati

Što vam je činiti kad nađete iPhone za koji sumnjate kako je izgubljen ili ukraden? Pokušat ćete prvo otkriti tko mu je vlasnica ili vlasnik, kako bi ga mogli vratiti, naravno. Ali kako ćete to učiniti? Idemo redom.

1) Provjerite je li baterija iPhonea puna i nabavite punjač

Baterija na novim modelima Appleovog smartfona jest poboljšana, ali neće trajati vječno. A potraga za vlasnikom može potrajati.  Ako mobitel nije napunjen, pokušajte pritisnuti i zadržati pritisak na tipki za uključivanje i isključivanje (to je jedina tipka s desne strane), pa vidite što će se dogoditi.

Ako je iPhone još aktivan, kupite ili posudite punjač Lightning kako bi ostao uključen i napunjen. Moguće ih je naći u trgovinama mobitelima, računalnom opremom, T-Centrima...

2) Provjerite je li iPhone zaključan

Kad uključite iPhone, dočekat će vas zaključan zaslon. Kliknete li tipku Home pri dnu zaslona, vjerojatno će od vas zatražiti unos lozinke, moguće i otiska prsta. Izgledi su mali, ali nije nemoguće kako će se mobitel otključati ako vlasnica nije postavila lozinku (iako je svakako trebala).

Uspijete li ga otključati, možete napraviti dvije stvari.

Prvo, otvorite Settings, pa iTunes & App Store kako bi provjerili adresu e-pošte kojom se vlasnica registrirala kako bi dobila Apple ID. Upotrijebite mail kako bi stupili u kontakt i javili kako imate njen uređaj.

Drugo, otvorite aplikaciju Phone, pa Recent kako bi dobili popis nedavno obavljenih poziva. Neka od tih osoba može vam pomoći u potrazi za vlasnicom. Također, ime vlasnice bi se trebalo pojaviti na vrhu popisa kontakata u aplikaciji Phone.

3) Može li se iPhone povezati s internetom?

Ako je riječ o izgubljenom uređaju, vjerojatno još uvijek ima karticu SIM u sebi. Moguće je kako ćete pomoću nje moći uključiti mobilni internet. Spojite li ga s internetom, povećat ćete izglede za pronalaženje vlasnika. Ako ne nađete karticu SIM, iPhone kojeg ste našli vjerojatno je ukraden.

Možete pokušati staviti svoju karticu, ako uređaj nije zaključan na mrežu određenog telekom operatora. 

S Wi-Fijem je malo kompliciranija situacija. Ako iPhone bio isključen kad ste ga našli, operativni sustav iOS se neće htjeti povezati s nesigurnim mrežama sve dok ne unesete lozinku. No, ako je uključen, moguće je kako ćete se uspjeti spojiti.

4) Je li iPhone u režimu rada Lost?

Ako je iPhone stavljen u režim rada Lost, vlasnica se ulogirala u iCloud.com i označila uređaj kao izgubljen. Trebali biste vidjeti obavijest o tome, skupa s porukom koju je ostavila vlasnica, a u kojoj bi trebali naći kontakt telefon ili adresu e-pošte.  Uspijete li iPhone povezati s internetom, poslat će vlasnici lokaciju putem iClouda.

5) Isprobajte digitalnu pomoćnicu Siri

Još jedan vam je trik na raspolaganju ako ste povezali iPhone s internetom. No, funkcionirat će samo ako je bio uključen kad ste ga našli. 

Digitalna pomoćnica Siti je isključena sve dok prvi put ne otključate telefon nakon što ste uključili uređaj. Ako pritisnete tipku Home i zadržite pritisak, Siri će se aktivirati. Uz nekoliko pametnih pitanja možda ćete otkriti vlasnika. 

Evo što možete pitati ili zatražiti:

Nazovi moju suprugu (supruga, mamu, tatu, šefa...)

Pročitaj popis poziva - moguće je kako će prikazati nedavni poziv, pa možete zatražiti od Siri da pozove tu osobu

Pročitaj moju zadnju poruku - dobit ćete ime kontakta kojoj je poslana, kao i sadržaj poruke

Tko je vlasnik ovog iPhonea? - trebala bi vam dati ime pohranjeno u kontakt podacima vlasnika

Kako glasi moja adresa e-pošte (broj telefona, nadimak na Twitteru i tome slično)?

Imajte na umu kako će Siri odgovoriti na ograničen broj pitanja prije no što zatraži lozinku. Vjerojatno najbolje je zatražiti popis poziva, pa zatim redom zvati.

Ako ništa od navedenog ne funkcionira, predajte iPhone najbližoj policijskoj postaji, piše Make Use Of. Objasnite im kako ste pokušali stupiti u kontakt, ali bez uspjeha.