TECH HACK

Kako podesiti i zaštititi mobilne uređaje u poduzeću?

04.07.2017 u 08:08

Bionic
Reading

Zbog sve veće uporabe mobilnih uređaja raste i potreba za njihovim upravljanjem, kao i zaštitom od hakerskih napada i očuvanjem privatnosti. Rješenje može biti ICT usluga MDM

Pretpostavlja se kako će 2020. godine u svijetu biti povezano više od šest milijardi pametnih uređaja. Njihov broj  svake godine raste i kod nas tako da ih se prema istraživanjima godišnje u Hrvatskoj proda oko jedan milijun. 

Zbog sve veće uporabe mobilnih uređaja raste i potreba za njihovim upravljanjem, kao i zaštitom od hakerskih napada i očuvanjem privatnosti. Suočavanju s ovim i sličnim izazovima IT stručnjacima vašeg poduzeća uvelike može pomoći moderna ICT usluga naziva MDM (eng. Mobile Device Management). 

U svibnju 2018. godine u Europi stupa na primjenu nova uredba o zaštiti osobnih podataka (eng. General Data Protection Regulation – GDPR). Mnoge tvrtke morat će uložiti dodatni napor kako bi pružile adekvatnu zaštitu osobnih podataka i primjereno upravljale svim mobilnim uređajima koje koriste u tvrtki. 

Cloud MDM (eng. Mobile Device Management) omogućuje poduzeću over-the-air distribuciju konfiguracijskih postavki, aplikacija i podataka za mobilne uređaje u cilju zaštite i upravljanja modernim operativnim sustavima svih mobilnih uređaja.  Platforma osigurava podatke koji putuju između mreže poduzeća, uređaja i raznih tipova pohrane u oblaku. 

Cloud MDM omogućuje da se poslovni sadržaj u potpunosti odvoji od privatnog. Na taj način krajnji korisnik može koristiti aplikacije i pokretati web stranice i servise koje želi, a da su pritom poslovni podaci sigurni od zlonamjernog presretanja u svakom trenutku. 

Na administratorskom portalu usluge mogu se kreirati sigurnosne politike i konfigurirati uređaji. Usluga  je u potpunosti automatizirana te korisnik može vršiti sve konfiguracije samostalno. Klijentska aplikacija podržana je na operativnim sustavima Android, iOS i Windows Phone.

Administrator može napraviti i daljinsko konfiguriranje mobitela, zaključati uređaj ili obrisati sve podatke tvrtke u slučaju gubitka ili krađe uređaja.  Prilikom konfiguracije uređaja unose se i postavke za logiranje na korporativni Wi-Fi ili mrežu bez potrebe unošenja lozinke.

Korisničke grupe koriste se za jednostavnije primjenjivanje sigurnosnih politika, konfiguracija  i slanje aplikacija određenim skupinama korisnika.

Putem aplikacije MDM moguće je objavljivati i dodavati različite vrsta sadržaja za distribuciju pojedinim uređajima ili grupama korisnika. Ovaj sadržaj može biti smješten u različite kategorije, a unutar aplikacije sav sadržaj je siguran. Krajnji korisnik obaviješten je nakon što se sadržaj kojem je već pristupio ažurira, te može sadržaj spremiti i za offline pregledavanje. 

Više: BizIT