'SMART CITIES'

Pametni gradovi donose bezbroj novih mogućnosti

30.08.2016 u 08:17

Bionic
Reading

Kad je riječ o učinkovitoj uličnoj rasvjeti ili inteligentnim sustavima parkiranja, Deutsche Telekom vodeći je pružatelj rješenja za pametni grad ('smart city'). Viši potpredsjednik za poslovanje i ICT u Deutsche Telekomu, Ralf Nejedl, ukratko nam je opisao inovativne urbane usluge koje su dostupne kombiniranjem inovativnih aplikacija Deutsche Telekoma s mogućnostima financiranja koje nudi Europska unija

Kako grad postaje 'pametan' (smart city)?

Svaki je grad jedinstven po tome što ima svoju prošlost i određenu osobnost. Pojedini se grad može primjerice pozicionirati kao poslovno središte ili pak kao kulturna metropola. Rješenja za pametne gradove moraju uzimati u obzir različite motivacije, zahtjeve, ograničenja i izazove s kojima se pojedini gradovi suočavaju te trebaju biti potpora cjelokupnoj strategiji grada. U tom smislu status pametnoga grada označuje različite pojmove za svaki grad.

Kako Deutsche Telekom pristupa projektima za pametne gradove?

Pristup također ovisi o samom gradu, no naš je konačni cilj uvijek kreiranje rješenja koja će poboljšati javne usluge i ekonomski razvoj, a time i živote građana i posjetitelja uz pomoć dostupnih sredstava EU-a. Vjerujemo da je takva kombinacija ključ za uspješnu, brzu te isplativu realizaciju aplikacija za smart city u cijeloj Europi. Naša je vizija postati vodeći pružatelj rješenja za pametni grad.


Naši kolege u Rumunjskoj već pregovaraju s lokalnim vlastima o razvijanju održive strategije za pametne gradove u cijeloj Rumunjskoj. Tako smo u suradnji s tvrtkom Smart Sun Solutions razvili pilot-projekt nazvan 'digitalno stablo' (digital tree) u Temišvaru, a riječ je o solarnom punjaču za mobilne uređaje s mogućnošću spajanja na internet preko bežične mreže. Telekom Romania također radi na projektu Parking PLUS u kojemu razvija inteligentno rješenje za parkiranje koje u realnom vremenu pokazuje najbliže slobodno parkirno mjesto što se može rezervirati i platiti mobilnim uređajima. Rumunjski projekt Parking PLUS pobijedio je na ovogodišnjem međunarodnom IoT natjecanju Deutsche Telekoma 'Business Wall of Fame'. Važni su primjeri naših rješenja također projekt ulične rasvjete u Dubrovniku te rješenje za upravljanje prometom i obavješćivanje putnika u Budimpešti.

Što je potrebno gradovima da dobiju pristup fondovima EU-a koji im mogu pomoći ulagati u rješenja za pametne gradove?

Fondovi EU-a za infrastrukturna rješenja za pametne gradove, kao što je primjerice pametna rasvjeta, pokrivaju od 40 posto pa sve do 100 posto iznosa ulaganja koji su potrebni za realizaciju takvih projekata. Dakle, važno je upoznati gradove s uvjetima dostupnosti i preduvjetima koji su potrebni za financiranje iz fondova EU-a da bi ostvarili najveću moguću korist za svoje građane te pritom sveli vlastita ulaganja na minimum. Prema našim dosadašnjim iskustvima, gradovi još nisu u potpunosti upoznati s takvim mogućnostima te se stoga nerijetko oslanjaju na našu podršku i stručnost kako bismo im pomogli da zakorače u međusobno povezanu budućnost.

Koji su obično najveći izazovi pri realizaciji tih projekata?

Jedan je od većih izazova činjenica da zasebne inicijative pojedinih ureda gradske uprave ne smiju biti nepovezane. Njihova nastojanja moraju biti povezana da bi se mogao ostvariti pun potencijal koji nudi internet of things i da bi se stvorila sinergija. Osim suradnje pojedinih gradskih ureda, navedeno podrazumijeva sudjelovanje građana pri procesu pokretanja inovativnih ideja. Kako bi se to moglo postići, potrebno je korištenje otvorenih platformi i otvorenih standarda. To je jedini način da se građanima osigura dugoročna povezanost s gradskim podacima.

Gledajući iz tehnološke perspektive, gradovima je potrebna otvorena, prilagodljiva, horizontalna i proširiva arhitektura koja se temelji na IP-ju (internet protocol) jer se na taj način omogućuje bilo kojem nadležnom tijelu, građaninu ili dobavljaču da se spoji na nju. Treba izbjegavati vlasničke protokole i formatiranje podataka.

Pilot-projekti omogućuju ispitivanja rješenja za pametne gradove u manjim razmjerima te daju uvid u njihov učinak. Moguće je isprobati nekoliko konfiguracija bez rizika prekidanja javnih usluga. U fazi testiranja moguće je identificirati pojedinačne potrebe koje se potom mogu prenijeti u veći projekt. Štoviše, pilot-rješenja redovito se financiraju uz podršku državnih institucija, kao i međunarodnih organizacija poput Europske unije. Na taj način gradovi dobivaju otvorenu infrastrukturu za testiranje niza različitih aplikacija.

U kojim su područjima najučinkovitija rješenja za pametne gradove?

Moderni inteligentni transportni sustavi (ITS – intelligent transport systems) te projekti pametne ulične rasvjete trenutačno su među najkorisnijim i najperspektivnijim infrastrukturnim projektima u povezanim gradovima. Konvencionalna ulična rasvjeta stvara više od 40 posto ukupnih gradskih energetskih troškova. Korištenjem odgovarajuće aplikacije za smart city – kao što je kombinacija LED rasvjete s inteligentnim rješenjima upravljanja – gradovi mogu smanjiti svoju energetsku potrošnju od 30 do 70 posto, uz smanjenje troškova održavanja za 10 posto. Građani na taj način također ostvaruju izravnu korist od ideja za pametnu rasvjetu. Ulična rasvjeta općenito se smatra važnim sigurnosnim čimbenikom jer istodobno sprečava nesreće i otkriva potencijalne izvore opasnosti.

Deutsche Telekom trenutačno već nudi niz rješenja za ITS i pametnu rasvjetu u Europi, ali i šire. Uz to istražuje ostale aplikacije za pametne gradove, uključujući javnu sigurnost, pri čemu je među ključnim segmentima videonadzor, ali i upravljanje vodom i otpadom.