IFA 2012

Kako je tablet sreo ultrabook

01.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Intel predstavlja čak 60 novih ultrabookova, a dobar dio njih hibrid su tableta i ultrabooka, što će očito biti hit sajma IFA koji danas počinje u Berlinu. Predstavljen je i prvi smartfon s Intelovim čipom koji proizvodi kineski ZTE

Dan uoči otvaranja sajma IFA u Berlinu mnoge su kompanije organizirale press-konferencije najavivši nove proizvode i primjenu naprednh tehnologija, a i na prvom danu sajma nastavila se prava poplava novih uređaja.

Tako je i Samung, samo pola dana nakon spektakularnog eventa Mobile Unpacked, predočio svoje novitete koje namjerava pokazati na sajmu. Osim predstavljene serije ATIV, Galaxy Notea II te internetskog fotoaparata Galaxy Camera, Samsung je pokazao ES9500 OLED Smart TV-veličine 55 inča, Space Max hladnjake i ecobubble perilice rublja.

Samsungov ES9500 OLED TV veličine 55 inča ima svjetliji zaslon s neograničenim omjerom kontrasta, bogatijim bojama i bržim vremenom odaziva, čak tisuću puta brže od LCD televizora. Uređaj ima Multi View značajku koja omogućuje dvjema osobama gledanje dva različita programa simultano na jednom ekranu s mogućnošću da se programi slušaju odvojeno koristeći Samsung Multi View 3D naočale s integriranim slušalicama. Samsung je također predstavio svoj LED ES900 Smart TV veličine 75 inča s tankim 7,9-milimetarskim okvirom.

Press konferenciju organizirao je i Intel, gdje se moglo čuti kako je danas na tržištu 110 tableta i PC- ja koji se mogu okarakterizirati ultrabookovima. Od toga će 60 njih biti predstavljeno na njihovu štandu, a među proizvođačima su HP, Asus, Lenovo, Sony, Dell, Samsung i drugi. Neki od njih su i ultrabookovi s trećom generacijom Intelovih procesora radno nazvanih Ivy Bridge.

Pritom su najavljeni smartfoni s Intelovim procesorima, koje će u portfelju imati Lenovo, ruski Megafon, Lava i Orange, no premijerno je pokazan ZTE Grand X IN napravljen u suradnji kineskog proizvođača i Intela. Posrijedi je prvi Android uređaj (ima Ice Cream Sandwich inačicu) s Intelom, a na europskom tržištu bit će u rujnu. Pokreće ga Intelov Atom procesor Z2460 s Hyper-Threading tehnologijom i ima podršku za HSPA+. Uređaj ima 4,3-inčni zaslon, 8 MP kameru te Li-Ion bateriju od 1650 mAh.

Istaknuto je da danas tržište ima drukčije zahtjeve nego prije, osobito zbog ekspanzije širenja sadržaja. Prema njihovu istraživanju, 74 posto ispitanika kaže da im tehnologija omogućuje da budu bliže s obitelji, 66 posto novosti prati prvenstveno putem PC-ja, a 74 posto ih je online bez nekoga određenog razloga.

Toshiba na sajmu IFA namjerava predstaviti preko 160 proizvoda, no glavne stvari su Quad Full HD televizor, nova linija ultrabookova i serija proizvoda s Windowsima 8. Quad Full HD televizori imaju zaslone do 84 inča i 16:9 panelima te platformom CEVO engine.

Novi ulrabookovi nose oznake Satellite U920t i U940. Prvi ima Windowse 8 i mogućnost da se koristi kao tablet, dakle ima zaslon osjetljiv na dodir. Drugi uređaji s Windowsima 8 su Satellite U640W, prvi ultrabook na svijetu sa 21:9 formatom, all-in-one PC LX830 te prijenosnik Satellite P845t.

Philips je također održao press-konferenciju predstavivši novitete. Najviše su ponosni na kućanski uređaj HomeCooker koji su razvili s proslavljenim kuharom Jamiejom Oliverom, no našu pažnju ipak je mnogo više zaokupio DAB radio Original s dizajnom klasičnoga radijskog uređaja i mogućnošću reprodukcije glazbe s iPoda ili iPhonea. Dizajn radija kopija je uređaja Philetta 254 iz 1955. Philips je tako ostao usredotočen uglavnom na kućanske aparate i uređaje za kupaonicu dok je televizijski dio prepustio sestrinskoj tvrtki TP Vision. No, tvrtka nije predstavila ništa spektakularno novo, tek uređaje koji su dobili EISA nagrade.