TEHNOLOGIJE U PRIMJENI

Kako izgleda domaći podatkovni centar? Pogledajte!

03.03.2016 u 11:34

Bionic
Reading

Data centar je velika skupina umreženih računalnih servera koji se koriste za daljinsko skladištenje, preradu ili distribuciju velikih količina podataka. Stalna dostupnost i ispravan rad od ključne su važnosti

Jedna od najvećih investicija Hrvatskog Telekoma u ICT sektor u 2014. godini, vrijedna 62,5 milijuna kuna, bila je data centar u Zagrebu.

Strogo kontroliran i siguran podatkovni centar je smješten unutar prostora visoke raspoloživosti koji zadovoljava definirane tehničke i sigurnosne standarde. Autonomija je osigurana za period od 30 minuta pri punom opterećenju.

Rashladni sustavi sastoje se od kombinacije rashladnih sustava na vodu i klima jedinica ugrađenih za sve serverske prostorije, tako da je uvijek instaliran barem jedan redundantni rashladni ormar u svakoj pojedinoj sistem sali.


Temperatura se održava u granicama 22 ± 2°C, a vlažnost zraka u server salama je u granicama 50 ± 20 posto. Za svaku sistem salu postoji ugrađen sustav za dovod svježeg zraka opremljen pročistačima zraka, indikatorima plina i dovodom svježeg zraka kapaciteta 1-2 izmjene po satu.

Napravljeno je nekoliko infrastrukturnih zahvata koji omogućavaju uštedu električne energije.

Ustrojena je odgovarajuća alarmna organizacija, nadzor i upravljanje sigurnosnim i drugim sustavima, redovito ispitivanje i održavanje istih te ostale potrebne procedure, kao i slanje alarmnih stanja SMS porukama i porukama elektroničke pošte.

Protuprovalni standard je ostvaren ugradnjom odgovarajućih čvrstih materijala u izgradnji objekta i formiranjem serverskog prostora kao dark room, bez vanjskih otvora. Zaštitarska služba u pojedinom objektu je stalna.

Više:BizIT