ELEKTRIČNA LETALA

Joby Aviation slavi: Leteći taksiji jedan su korak bliži stvarnosti

03.07.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Uz novopridošla odobrenja, američki proizvođač će iduće godine početi dostavljati pakete, a 2025. na red dolaze njihovi leteći taksiji

Joby Aviation dobio je odobrenje od FAA (Federalnog autoriteta za zrakoplovstvo) za početak testnih letova svojeg prvog prototipa letećeg taksija, pišu iz kompanije. Riječ je, prenosi Engadget, o velikom koraku prema isporuci električnih vozila s vertikalnim slijetanjem i uzlijetanjem kupcima u 2024. te pokretanju letećeg taksi servisa 2025.

'Zrakoplovi će proći kroz inicijalno testiranje leta prje dostave u vojnu zračnu luku Edwards u Kaliforniji. Tamo ćemo testirati doseg potencijalnih primjena u logistici' pišu iz Jobyja.

Letjelica uzlijeće i slijeće poput helikoptera te nakon toga nakrivi šest rotora u vodoravni položaj te leti poput zrakoplova brzinom do 322 kilometra na sat. Dizajnirana je da uz jedno punjenje prevozi pilota i do četiri putnika na udaljenost do 161 kilometra. Joby također tvrdi da je letjelica tijekom polijetanja i slijetanja do sto puta tiša od konvencionalnih zrakoplova.

Jobyjev prvi produkcijski napravljen je u tvornici u Marini u Kaliforniji. Proizvodni pogon napravljen je u suradnji s Toyotom koja je Jobyjev najveći investitor sa sveukupno 394 milijuna dolara. Joby je, kako bi potvrdio partnerstvo, u upravni odbor uveo izvršnog direktora američkog ogranka Toyote, Tetsua Ogawu.

  • +28
Joby Aviation zrakoplov Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Joby Aviation

Joby uz FAA-ov certifikat može vršiti testne letove produkcijskih zrakoplova, nakon što je dovršio testiranje sa prototipima pune veličine koji su počeli još 2017. Prošlog je svibnja kompanija dobila još jednu krucijalnu dozvolu, FAA Part 135 certifikat za transport u komercijalne svrhe. Nedavno je također potpisala ugovor sa Delta Air Lines kako bi dostavljali robu sa i do zračnih luka.

Jobyjev najveći zadatak je tek pred njim - trebat će dobiti odobrenje od FAA za prijevoz putnika. Cilj je 18 mjeseci od ostvarenja, a prvi bi let trebao biti dio ugovora vezanog uz vojni projekt Agility Prime uz zračne dostave koje će početi 2024.