wisk aero

[VIDEO] Jeste li spremni? Stiže potpuno električni leteći taksi bez vozača, a može prevoziti četvero putnika

04.10.2022 u 10:50

Bionic
Reading

Startup Wisk predstavio je svoju letjelicu šeste generacije, potpuno električni četverosjed koji može letjeti bez ljudskog pilota, a uz podršku Boeinga planiraju uskoro ponuditi i komercijalne letove

Tvrtka Wisk osnovana je 2019. godine kao ulaganje Boeinga i Kitty Hawka, nedavno zatvorene tvrtke koju financira Googleov suosnivač Larry Page. Plan suradnje je postati prva takozvana napredna tvrtka za zračnu mobilnost. Wisk tvrdi da je njegov zrakoplov šeste generacije prvi kandidat za certifikaciju letjelice s električnim vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL).

Prema pravilima FAA-e, američke Federalne uprave za zrakoplovstvo, zrakoplovne tvrtke moraju dobiti tri vrste certifikata prije pokretanja komercijalne usluge. Jedan certifikat znači da zrakoplov zadovoljava sve standarde dizajna i sigurnosti, drugi je proizvodna potvrda, ujedno odobrenje za početak proizvodnje zrakoplova, a treći, certifikacija zračnog prijevoznika, znači da tvrtka može službeno obavljati komercijalne zračne taksi usluge.

  • +2
Wisk Aero Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Wiskova letjelica ima šest prednjih rotora, svaki s pet lopatica koje se mogu naginjati vodoravno ili okomito, kao i šest stražnjih rotora, od kojih se svaki sastoji od dvije lopatice, te ostaju fiksirani u okomitom položaju. Tvrtka kaže da Wisk Aero ima brzinu krstarenja od 120 čvorova, domet od 90 milja (140 kilometara) te da može letjeti na visini od 2500 do 4000 stopa iznad zemlje.

Wisk ima cilj jednog dana pružiti uslugu međugradskog letećeg taksija koji se može pozvati pomoću aplikacije, poput Ubera ili Lyfta. Plan je da u vozilu nema pilota, a njime će upravljati uglavnom sustav autopilota, uz nadzor ljudskog pilota smještenog na daljinu. Zrakoplov bi teoretski polijetao i slijetao s helidromova smještenih na krovovima zgrada.

Tvrtka je izjavila da se nada pokrenuti uslugu zračnog taksija u sljedećih pet godina, a tada predviđa obavljanje 14 milijuna letova godišnje na oko 20 velikih tržišta diljem svijeta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Wisk