KOLEKCIONARSKO BLAGO

Jobsov rukopis oglasa za računalo Apple 1 prodan za masnu svotu

28.08.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Rukom ispisan papir prodaje se po vrtoglavoj cijeni od 175.759 dolara

Appleovi kolekcionari često su spremni dati prilične iznose za stvari vezane uz poznatu američku kompaniju, bilo da je riječ o računalu iz 1970-ih, iPhoneu koji je još uvijek u pakiranju ili prijavi za posao koju je pisao Steve Jobs prije nego što je završio u Appleu.

Kad smo već kod Jobsa, nova vijest je da je jedan artefakt povezan s njim upravo prodan na RR Auctions u Bostonu po iznosu od 175.759 dolara - šest puta više od očekivanog. Komad papira koji sadrži nacrt oglasa za Apple Computer-1 koji je rukom napisao Steve Jobs. Apple Computer-1, izvorno je lansiran 1976. kao Apple Computer, dok je kasnije postao poznat kao Apple I ili Apple-1.

Oglas dolazi s napisanim sadržajem koji sadrži tek nešto više od tehničkih specifikacija Appleovog prvog računala. Nacrt također uključuje Jobsov potpis ispisan malim slovima, zajedno s kućnom adresom i telefonskim brojem njegovih roditelja.

'Uredno ispisan crnom tintom na registratoru veličine 8,5 x 11 inča, oglas, koji služi kao grubi nacrt specifikacije za Apple-1, dodjeljen je posjetitelju tijekom dolaska u Jobsovu garažu 1976.', piše RR Auctions.

Oglas uključuje opis: 'Svi izvori napajanja, 8K bajtova RAM-a (16 pinski 4K dinamički), puni crt terminal—ulaz: ASC11 Keybd, izlaz: kompozitni vidio, potpuno proširiv do 65K putem rubnog konektora, 58 ic-ova koji uključuje 16 za 8K ram!! Softver za monitor (za 2 proma na ploči (256 bajtova) uključen.'

Prema povjesničaru Applea Coreyju Cohenu, tehničke specifikacije Jobsovog nacrta za oglas podudaraju se s izvornim oglasom za Apple-1, koji se prvi put pojavio u izdanju časopisa Interface Magazine iz srpnja 1976.

'Ovaj prvi marketinški pothvat Appleu je priskrbio sredstva za skok iz statusa 'dva tipa u garaži' do dvije najutjecajnije ličnosti kasnog 20. stoljeća', stoji u opisu. Aukcija je također uključila dvije originalne Polaroid fotografije snimljene u The Byte Shopu u Mountain Viewu, Kaliforniji. Na njima se vidi u potpunosti sastavljena Apple-1 računalna ploča s pripadajućom tipkovnicom i monitorom, kao i zaslon Apple-1 računala koji prikazuje Apple Basic program, piše Digital Trends.

Jednostavnost oglasa čini se još nevjerojatnijim ako u obzir uzmemo da je kompanija samo osam godina kasnije dosegnula velik uspjeh te emitirala kultni oglas iz 1984. (za Apple Macintosh), a koji je kreirala oglasna agencija Chiat/Day i režirao Ridleya Scott.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Mac History