ZA STAZU

Jedini cestovno legalni Ferrari FXX na svijetu može biti vaš

16.02.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Ferrari je proizveo samo 38 primjeraka FXX-a, superautomobila na bazi Ferrari Enza ali samo je jedan od njih konvertiran za upotrebu na cestama te se on sada uličnu uporabu

Ferrari FXX je de facto trkaći Enzo koji je nuđen probranim mušterijama, a uz njega je dolazio cijeli paket utrka, druženja, vožnja na stazi diljem svijeta i sličnih usluga. Ferrari je čak kupcima nudio da svoje FXX-e ostavljaju kod njega na čuvanju pošto je riječ o mašinama rađenim samo za stazu, nije ih bilo moguće registrirati. Jedan od vlasnika znao je doći na Grobnik, kao što se može vidjeti iz videa. 

Ferrari FXX na Grobniku Autor: CALZIa78ts

Međutim, unikatni FXX koji je, barem u Velikoj Britaniji gdje se i prodaje za otprilike 12 milijuna eura, moguće je registrirati. Dovršen u Rosso Corsa boji s unutrašnjosti od crne tkanine, dolazi sa svjetlima, pokazivačima smjera, trubom, ručnom kočnicom, mekšim ovjesom s podešavanjem visine vožnje i gumama homologiranim za cestu. Ferrari sam je odradio cijeli posao legalizacije, dokumentirano i fotografirano, a ako ga njegov budući vlasnik želi pretvoriti natrag na specifikacije za stazu, onda je dobro znati da je to moguće sa originalnim dijelovima.

Cestovno legalni Ferrari FXX Autor: TheSUPERCARDRIVER

6.3-litarski atmosferski V12 motor ostaje identičan, te razvija 850 konjskih snaga koje prenosi na stražnju osovinu preko 6-stupanjskog sekvencijalnog mjenjača, a omogućuje da se dođe do 96 km/h iz mirovanja u samo 2,5 sekundi, i najveće brzine od 398 kilometara na sat. Konkretni FXX je proizveden u 2008. godini te s 2.092 kilometara na brojaču predstavlja pravi zgoditak za one koji si ga mogu priuštiti.