RED SUNCA, RED SNIJEGA

Je li ovakvo vrijeme normalno za proljeće?

25.03.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Zimski ugođaj, koji će u Hrvatskoj potrajati do petka, u ovo doba godine ne bi trebao biti preveliko iznenađenje, no nije ni redovna pojava, tvrde prognostičari tima Crometeo

Posljednja dekada ožujka, odnosno prvih desetak dana kalendarskog proljeća, ponekad znaju proteći u zimskom ugođaju, ne samo u unutrašnjosti i gorju nego i na Jadranu gdje se u ovo doba godine obično očekuju tzv. tri marčane bure. Ova današnja trebala bi biti treća i posljednja. Šibensko područje jutros je bilo granica između bure i juga - južnije od Šibenika puhalo je jako jugo, a sjevernije - bura. Najjače jugo izmjereno je na otoku Visu gdje su zabilježeni udari do 116 km/h. Najjači udari bure od čak 150km/h zabilježeni su na krčkom mostu. Temperaturne razlike u Hrvatskoj jutros su dosezale 30-ak stupnjeva - najhladniji je bio Zavižan s -12°C, dok je u Makarskoj izmjereno čak 18°C. Posljednje tri godine ožujak nije završavao ovako zimski pa smo pomalo zaboravili na njegovu prevrtljivost. Međutim, 2009., 2008. i 2007. proljeće je počinjalo slično kao i ove, čak i nešto dramatičnije.

2009. godine zimu je na početku kalendarskog proljeća donijela ciklona koju je tim Crometeo nazvao Boris. Snijeg je zabijelio Liku i Gorski kotar, a tankog snježnog pokrova bilo je mjestimično i u nizinama unutrašnjosti. Bura je snijeg spustila do obale, pa su u proljetnim pahuljama mogli uživati stanovnici Rijeke, ali i brojnih drugih naselja u podvelebitskom primorju - nosila ga je sve do Makarske, a susnježice je bilo čak i u Dubrovniku. Na starom masleničkom mostu članovi Crometeo tima izmjerili su udar bure od 194 km/h. Vjetar je probleme stvarao i u Rijeci gdje je oštećeno 30-ak automobila i više kuća.

2008. godine zimu je na početku kalendarskog proljeća donijela ciklona Cicero. Obilniji snijeg tada je od 22. do 25. ožujka pao u gorju. 26. ožujka ujutro Platak je mjerio 107 cm, Zavižan 96 cm, Sljeme 72 cm, Delnice 40 cm, a Ogulin 15 cm. Snijeg je padao i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Šire područje od Dubrovnika do Cavtata zahvatilo je 24. ožujka jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je mjestimice bilo i tuče veličine lješnjaka koja je sasvim prekrila tlo. Iznad 400 m nadmorske visine padao je gust mokar snijeg.

2007. godine posljednju dekadu ožujka obilježila je ciklona Horacij koja je donijela zimski ugođaj u gorju i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Obilan snijeg tada je zatrpao Gorski kotar dok je na sjeverozapadu zemlje bio toliko težak i mokar da je lomio drveće i dalekovode. 30.000 ljudi ostalo je bez struje. U Dalmaciji je danima padala obilna kiša. Promjena je nastupila 19. ožujka. Sredinom tog dana u Zagorju i Međimurju mjerilo se samo 0°C dok je živa u termometru na istoku Slavonije dosegnula 21°C. Temperatura zraka se u rano poslijepodne u Zagrebu spustila za čak 8°C u samo jednom satu. Na početku kalendarskog proljeća mraz je nanio štetu vegetaciji i voćkama koje su već procvjetale zbog toplog vremena u prvih dvadesetak dana ožujka.

Zimski je bio i kraj ožujka 1995. godine. Tada se zaredalo deset izrazitih prodora vlažnog i hladnog zraka, a pravi zimski udar nastupio je zadnjih dana mjeseca kada se jaka ciklona premještala duž Jadrana. 30. ožujka duž cijele obale puhala je orkanska bura - u Splitu je izmjerena brzina vjetra od 163 km/h. I u kopnenom području bilo je snažnog vjetra - u Varaždinu je izmjereno 124 km/h. Tog dana mnogi su dijelovi zemlje ostali bez struje. Hladnoća i snijeg u Dalmaciji su prouzročili velike štete na poljoprivrednim kulturama, a Dubrovnik je zahvatila snježna mećava uz jaku grmljavinu.

'Dakle, iako ožujak ne završava zimskim prodorima svake godine, oni nisu neuobičajeni', rekao je za tportal Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo i dodao: 'Ova je zima bila neuobičajeno oblačna i vlažna, pa je mnogima već dosta. No nepredvidljivost je prirodna za početak proljeća.'