STIGLI PODACI

Je li nam to Pornhub otkrio nešto što Google već neko vrijeme krije?

19.12.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Godišnje izvješće najvećeg svjetskog web odredišta sa sadržajem namijenjenim isključivo punoljetnim osobama daje naslutiti ponešto o stanju operativnog sustava Android

Iz Pornhuba su objavili svoj pregled godine s kojom ćemo se uskoro oprostiti, u kojem je više zanimljivih podataka. Između ostalog, i o korištenju operativnog sustava Android.

TEHNO PREGLED

Sjećate li ih se? Ovi Android smartfoni su definirali proteklo desetljeće

Pogledaj galeriju

Ti su podaci zanimljivi zato što Google svježe podatke te vrste nije ponudio od svibnja ove godine pa nemamo uvid u brojke koje bi nam pokazale koja izdanja Androida su najkorištenija.

Ali, kako je Pornhub jedno od 50 najvećih web odredišta prema top listi tvrtke Alexa, moguće je upotrijebiti ga za barem okvirnu procjenu o sadašnjem stanju Androida.

U Pornhubu ne znaju koliko uređaja koristi svako izdanje Googleovog operativnog sustava, no prema njihovim podacima za 2019. godinu 48 posto svog prometa vezanog uz Android pristiglo je s izdanja 9 Pie iz prošle godine.

Slijede Oreo (iz 2017.) s 23 posto i Nougat (iz 2016.) s 12 posto, dok je novi Android 10 zabilježen na dva posto uređaja.

Niska zastupljenost desetice ne čudi - predstavljena je u rujnu ove godine i dostupna je za ograničeni broj modela pametnih telefona. Zasad nije poznato hoće li Google ikad više ponuditi aktualne podatke o distribuciji raznih izdanja Androida. Podaci postavljeni u svibnju zamijenili su one iz listopada 2018. godine.

Neimenovani izvor rekao je novinarima web odredišta Android Police kako je problem u neočekivanom gubitku izvora podataka o korištenju te kako bi redovni mjesečni ritam trebao biti ponovno uspostavljen u dogledno vrijeme. Ali, to se dosad nije dogodilo.

U Googleu su, čini se, svjesni problema jer su zakačili poruku na vrh stranice kojom razvojne programere upućuju na konzolu Google Playa za metriku potrebnu pri izradi aplikacija.

U vrijeme kad je redovno objavljivao podatke o korištenju Androida Google je stalno bio metom podsmijeha zbog visokog stupnja fragmentiranosti korištenja tog operativnog sustava. Moguće je kako im se baš i ne žuri ponovno biti u toj poziciji, piše Verge.