ELEKTRIČNI UŽICI

Japanski znanstvenici izmislili žvakaću gumu koja nikad ne gubi okus

18.10.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Riječ je o minijaturnom uređaju koji stimulira jezik pri žvakanju i stvara okus koji je moguće programirati

Ako vam ideja uređaja koji strujom stimulira vaš jezik zvuči nehumano, znanstvenici sa sveučilišta Meiji u Japanu definitivno se s vama ne bi složili. Oni su, naime, razvili mali električni elektrostimulator jezika u nadi stvaranja prve žvakaće gume koja traje vječno. Premda još nisu uspjeli stvoriti okus šumskog voća i peperminta, uvjereni su da ispred sebe imaju svjetlu budućnost, izvještava Digital Trends.

detaljan pregled

Novi smartfoni, pametni sat, narukvice... evo što je sve Huawei predstavio u Londonu

Pogledaj galeriju

Što kažu dobrovoljci?

Uostalom, tijekom javnog testiranja ove spravice, svi koji su se odvažili probati ju rekli su da ima gorki ili slani okus. Ovo je postignuto specijalnom tvari koja izgleda kao žvakaća guma, a zapravo je napravljena da stvori takozvani piezoelektrični efekt, fenomen uslijed kojeg neke tvari i materijali stvaraju električni naboj kao reakciju na fizičku manipulaciju. Drugim riječima, žvakaća guma iz japanskog instituta ne gubi okus zato jer cijelo vrijeme zbog žvakanja stimulira jezik.

Premda žvakaća guma budućnosti trenutno ima okus kao niboshi - popularna japanska grickalica koja se radi od fermentiranih mladih sardina, ne vidimo razloga zašto jednog dana ne bi imala neki malo...univerzalniji okus. Uostalom, kao što smo prije naveli, žvakaću gumu je moguće programirati.

Dugoročni planovi uključuju...slatki okus

Znanstveni tim tvrdi da eć s vremenom moći stvoriti gorki, slatki i umami okus (umami je aromatični okus prepoznatljiv kod proizvoda od fermentirane soje, sireva ili shitake gljiva). Uređaj je predstavljen u Europi u sklopu ACM simpozija o softveru za korisnička sučelja i tehnologiju u Njemačkoj.