NOVE TEHNOLOGIJE

Uz ove rukavice moći ćemo dodinuti virtualne predmete

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.10.2018 10:21
  • Objavljeno 18.10.2018 u 10:17
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: EPFL

Super tanke rukavice koje razvijaju znanstvenici iz Zuricha mogle bi dovesti novu razinu realizma u svijet virtualne stvarnosti

Imerzivno iskustvo virtualne stvarnosti uskoro bi moglo postati vjernije stvarnosti. Znanstvenici iz EPEL-a i ETH u Zurichu razvili su tehnologiju koja na elegantni način u virtualne svjetove uvodi osjećaj dodira.

Dextres je rukavica koja teži manje od osam grama po prstu te nudi haptičku reakciju i veliku slobodu kretanja pri dodirivanju predmeta u virtualnom svijetu. Rukavica ima debljinu 2 milimetra te se napaja pomoću žice spojene na izvor električne energije. Tim tvrdi da se radi o vrlo niskoj voltaži te da planiraju napraviti verziju koja umjesto žice koristi malu bateriju.

Kako funkcionira?

Rukavica je napravljena od najlona te na svakom prstu ima elastičnu metalnu traku. Svaka od tih traka odvojena je tankim izolatorom koji može reagirati kad god korisnik dodirne predmet u virtualnoj stvarnosti. Kada struje poteče kroz trake, one se povežu i spriječe kretanje prsta - stvorivši iluziju dodira. Nakon što korisnik baci virtualni predmet, strujni krug se prekida i ruka se ponovno može slobodno kretati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)

'Ljudska osjetila su vrlo složena, što znači da imamo velik broj receptora u zglobovima, prstima i koži. Dobivanje realističnog osjeta je upravo zbog toga prilično teško. Štoviše, nitko nije do danas predstavio konkretno rješenje. Interakcija s virtualnim predmetima je vrlo zahtjevan zadatak, a naše istraživanje nastoji ga riješiti' rekao je Otmar Hilliges, voditelj Laboratotrija za napredne interaktivne tehnologije u ETH Zurichu.

RETRO RAZONODA

Pobrojali smo pet najboljih grafičkih avantura svih vremena

Pogledaj galeriju
5

Tko će to koristiti?

Nakon što razviju rukavicu, tvorci će pokušati povezati ju s drugim udovima koji bi koristili sličnu opremu. Konačni cilj je dublja imerzija u virtualnu stvarnost koju bi, među ostalim, jednog dana pri treningu mogli koristiti budući astronauti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!