TIHA PUSTINJA

Izraelska letjelica zabila se u Mjesec - ovo je njezina posljednja poslana fotografija

12.04.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Svemirska letjelica snimila je prekrasnu sliku mjesečeve sive površine prije nego što se velikom brzinom u nju doslovno zabila

Prva privatno financijrana misija na mjesec završila je neslavno udarom letjelice u površinu Zemljinog prirodnog satelita. Tijekom slijetanja, naime, prestao je raditi glavni motor i kontakt sa letjelicom je izgublien - što je rezulitralo udarom Beresheeta u kamenitu površinu Mjeseca.

Trenutak prije propasti Beresheet je kameru okrenuo prema mjesečevoj površini točno toliko da snimi prekrasnu posljednju sliku Mjesečeve površine.

Izraelski diplomat Elad Raston na Twitter je poslao objavu u kojoj kaže da je primio posljednju sliku koju je letjelica snimila prije sudara.

Slijetanje na Mjesec je, čini se, vrlo složen proces. Premda letjelca nije izvršila svoju primarnu misiju slijetanja, ona i dalje ima nekoliko vrlo važnih dostignuća. Beresheet je prva privatna svemirska letjelica koja je ušla u mjesečevu orbitu te je Izrael tim činom etablirala kao sedmu državu kojoj taj pothvat pošao za rukom.

AMATERSKI PROFESIONALIZAM

Ovaj božanstveni puni Mjesec složen je od čak 50.000 fotografija

Pogledaj galeriju