čeka se sud

Izgleda da neće biti ništa od Microsoftovog posla vrijednog 69 milijardi dolara; nakon EK sad je reagirao i američki regulator

12.12.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) blokirala je Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda, navodeći zabrinutost da bi sporazum osujetio konkurenciju uskraćivanjem konkurentima pristupa popularnom sadržaju za igranje

Microsoft, koji posjeduje Xbox, najavio je u siječnju 2022. da će kupiti Activision za 69 milijardi dolara, što bi tu kupnju učinilo najvećim poslom u industriji igara u povijesti. Activision je proizvođač popularnih igara poput Call of Dutyja i World of Warcrafta.

Prošlog mjeseca Europska komisija najavila je da će provesti sveobuhvatnu istragu Microsoftove ponude vrijedne 69 milijardi dolara za kupnju Activision Blizzarda. Nakon preliminarne istrage objavili su kako vjeruju da bi sporazum mogao ‘značajno utjecati na konkurenciju’ u nekoliko područja, uključujući tržišta igara za računala i konzole, kao i usluge igara u oblaku.

Prema antimonopolskim pravilima Komisije, Microsoft ima potencijalni ekonomski utjecaj da spriječi konkurente u pristupu ‘visoko profilnim i vrlo uspješnim igrama’ Activision Blizzarda, uključujući nove naslove Call of Dutyja. Komisija napominje da je također zabrinuta da bi dogovor mogao nepravedno dati prednost Windowsu u odnosu na konkurentske operativne sustave.

S današnjim danom Europska komisija ima 90 radnih dana za dovršetak svoje istrage, što znači da bi odluka mogla biti donesena najkasnije 23. ožujka 2023.

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) u četvrtak je glasala 3:1 za podnošenje pritužbe nakon sastanka iza zatvorenih vrata, pri čemu su tri demokratska povjerenika glasala za, a jedini republikanski protiv.

Američka agencija, koja provodi zakone o zaštiti potrošača i protumonopolske zakone, rekla je, jednako kao i EK, da bi spajanje moglo potisnuti konkurente.

Potpredsjednik Microsofta Brad Smith rekao je da će se tvrtka boriti protiv FTC-a. ‘Iako smo vjerovali u mirno rješenje, imamo potpuno povjerenje u naš slučaj i pozdravljamo priliku da svoj slučaj predstavimo na sudu’, rekao je, navodi Guardian.

  • +4
Microsoft kupuje Activision Blizzard Izvor: Profimedia / Autor: Igor Golovnov / Alamy