prve su u zadru

Isprobali smo pametne govornice uz pomoć kojih se možete riješiti i prometne gužve

14.10.2017 u 18:40

Bionic
Reading

Osim Zadra, ima ih i New York, no ni s upola dostupnih funkcija. Doznali smo što sve mogu i kakva je budućnost pametnih govornica u Hrvatskoj

Kad se pojavom mobitela njihova svrha skoro pa izgubila, javne govornice ostale su nam simpatičan podsjetnik na neka druga vremena. No ako se danas prošećete Zadrom, upravo na nekim javnim govornicama, zaogrnutim pomalo svemirskim lookom, mogli biste zateći prizor koji niste očekivali.

Pametna govornica

One su, naime, postale pametne. Osim što i dalje imaju svoju primarnu funkciju komunikacijskog kanala, što je HT-ova regulatorna obveza, na javnim govornicama Zadrani i njihovi gosti idu na internet, kupuju mobilne prepaid bonove, kupuju karte za javni prijevoz, plaćaju parking, ulažu u bitcoin…a uskoro će i plaćati račune.

Internet, prijevoz, parking, bitcoini... što dalje?

Riječ je o projektu Hrvatskog Telekoma nastalom u suradnji sa startup tvrtkom Vendotel, inače jednom od 15 najboljih startup kompanija u cijeloj Europi. U ostvarenju cijele priče sudjelovali su i drugi partneri, poput Hrvatske poštanske banke koja se pobrinula za plaćanje usluga kreditnim i debitnim karticama, dok je pionir mobilnog plaćanja, tvrtka Infoart, omogućila kupovinu parking karata.

Pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja Startup Factory Zagreb, startup Vollo integrirao je, pak, sustav koji omogućuje pregled, rezervaciju i kupnju karata za međugradski prijevoz.

Autor: Jakov Novak

No kako nam kažu svi koji su na njihovom oživljavanju radili, to bi mogao biti tek početak za pametne govornice.

'Osobito smo ponosni na potražnju za bitcoin valutom, koja je dostupna na govornici nove generacije. Ono što govornicu čini jedinstvenom gradskom platformom za Smart Cities rješenja je njena nadogradnja s ciljem kupovine i ispisa karata za autobusni međugradski prijevoz te karata za parking u gradu', priča nam Igor Cerinski, voditelj Smart Cities projekata u Hrvatskom Telekomu.

Kako pojašnjava, potencijal za daljnji razvoj ogroman je.

'Kako HT pruža najvišu razinu usluge i za vozače elektro vozila, nema zapreka da se zainteresiranima ponudi i informacija oko korištenja punionica. Na isti način je moguće prenijeti i informacije o mogućnostima i lokacijama za reciklažu otpada, odnosno o modelima naplate odvoza otpada', detaljan je Cerinski.

A kako stvari konkretno izgledaju, provjerili smo na primjeru kupnje parkirne karte.

'Sam proces i više je nego jednostavan. Sve što trebate je odabrati opciju za kupnju prijevoznih karata, a potom odabrati svoju liniju i datum putovanja. Nakon unosa tih podataka sustav koji smo implementirali izbacuje sve dostupne opcije od kojih se odlučujete za jednu i plaćate. Kupnja se može obaviti očekivano putem kartica, ali i gotovinom. Naposljetku, jednom kada platite iznos karte, ista će vam automatski biti izbačena od strane sustava. I to je to! Bez čekanja. Bez kompliciranja. Karte nije potrebno dodatno validirati na kolodvoru, već je moguć direktan ukrcaj', kažu nam iz Volloa.

Zadar i New York

Inače, ova tvrtka na čijem se čelu nalazi Marko Jukić, poznata je po tražilici koja uspoređuje i rezervira sve glavne oblike putovanja u Hrvatskoj. Vollo kombinira najbolje opcije autobusnih karata i cijene, kao i mnoge druge usluge te ukupno vrijeme putovanja.

A kakva je situacija u svijetu po pitanju pametnih govornica?

'Jedino je New York City obnovio telefonske govornice, ali nažalost samo dodavanjem free WiFija i oglasnog prostora, što je premalo i samo djelić onoga što nudi platforma Vendotel', rekli su nam iz tvrtke zaslužne za platformu pametnih govornica.

Vendotel instalacije su trenutačno postavljene u Hrvatskoj i Sloveniji, a za 2018. su planirane instalacije u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Makedoniji i Rusiji.

Nove nadogradnje ne samo da su u planu, nego je to elementarna filozofija pametne platforme.

'Core tehnologija je izgrađena, razvijena i stavljena u produkciju, a model uređaja se dizajnira ovisno o zahtjevima arhitekture grada, regije, partnera... ' objasnili su.

Zadar je svoje pokazao, platforma je tu, a novi partneri su, kako su nam rekli svi iz ove priče, dobrodošli!

Što sve nudi pametna govornica?

  • ispunjavanje zakonske obveze dostupnosti javne telefonske govornice
  • nadoplatu pretplatničkih računa kod svih mobilnih operatera (za HT prepaid korisnike nadoplata je moguća direktno na račun bez 14-znamenkastog koda)
  • kupnju bitcoina i izradu e-novčanika  
  • kupnju karte za javni prijevoz
  • kupnju parkirne karte
  • kupnju SIM kartice Simpa paketa i Bonbona
  • kupnju USB kabela
  • kupnju bombona, kondoma, fidget spinnera, popsocketa ...
  • tportal, portal Grada, portal Turističke zajednice
  • free wifi, digitalni oglasni prostor

Na pametnoj govornici radili su:

  • HRVATSKI TELEKOM
  • VENDOTEL
  • VOLLO
  • INFOART GRUPA
  • HPB
  • GRAD ZADAR