UKAZALI ZNANSTVENICI

IRB: 'Registracija istraživačkih planova nužna je za kvalitetnija istraživanja'

09.07.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji sa sveučilištima Bond i New South Wales pokazali su da registracija istraživačkih planova prije početka istraživanja značajno povećava transparentnost i pouzdanost znanstvenih istraživanja, priopćio je u utorak IRB

Registracija istraživanja podrazumijeva stvaranje plana koji definira hipoteze, pitanja, ciljeve te metode prikupljanja i analize podataka. Ovaj proces smanjuje pristranost, osigurava statističku valjanost i povećava znanstvenu vrijednost rezultata. Plan pregledavaju i revidiraju drugi stručnjaci, čime se dodatno poboljšava kvaliteta istraživanja.

Iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) objašnjavaju kako je registracija u većini znanstvenih grana rijetka. U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Ecology & Evolution koje je financirala Hrvatska zaklada za znanost, istraživački tim objašnjava kako promovirati i primijeniti ovu važnu praksu.

'Registracija nam omogućuje da rano uočimo potencijalne probleme u dizajnu studija, čime naše istraživanje postaje pouzdanije i učinkovitije u odgovoru na hitne okolišne izazove', rekla je autorica na radu, doktorandica u Laboratoriju za informatiku i modeliranje okoliša na IRB-u Marija Purgar.

Kada znanstvenici registriraju svoje planove, drugi istraživači mogu ih pregledati i predložiti poboljšanja prije prikupljanja i analize podataka. Ovaj proces pomaže u otkrivanju problema, čineći istraživanje pouzdanijim.

Pridržavanjem jasnog, javno podijeljenog plana, istraživači mogu izbjeći ponavljanje nekih već izvedenih istraživanja ili mogu izbjeći neke uobičajene pogreške, tako štedeći vrijeme i resurse te maksimizirajući učinak istraživanja, stoji u priopćenju IRB-a.

Praksa registracije već je uobičajena u medicini, ali i u drugim znanstvenim područjima. Istraživački tim poziva agencije za financiranje, izdavače i istraživačke institucije da podrže registraciju kako bi se povećala kvaliteta i utjecaj znanstvenog djelovanja.

''Ovakvim pristupom osiguravamo da se sredstva uložena u financiranje istraživanja maksimalno iskoriste', istaknula je autorica na radu Antica Čulina i dodala da kvaliteta ekoloških istraživanja izravno utječe na to koliko dobro možemo odgovoriti na hitna okolišna pitanja.

Poboljšanjem pouzdanosti i utjecaja istraživanja možemo razviti bolje strategije za zaštitu našeg planeta, poboljšanje javnog zdravlja i stvaranje održivih rješenja za buduće generacije, zaključila je Čulina.