PRAVOVREMENA REAKCIJA

Prisluškuje li netko vaš mobitel? Evo kako to provjeriti

09.07.2024 u 11:22

Bionic
Reading

Neovlašteni nadzor i praćenje putem vašeg mobitela mogu dovesti do brojnih problema. Pogledajte kako možete otkriti uhodi li vas netko i što možete poduzeti

Vašem pametnom telefonu mogu neovlašteno pokušati pristupiti hakeri kriminalci, neodgovorni poslodavci, bivši romantični partneri, u nekim slučajevima mediji i vlasti. Uspiju li u tome, dobit će pristup vašim pozivima, porukama, e-pošti, kao i mogućnost promjene pojedinih postavki ili aplikacija u cjelini.

Stoga nije loše znati prepoznati znakove po kojima možete prepoznati kad je vaš uređaj pod neželjenim nadzorom. Evo pregleda nekoliko njih koje ne biste trebali zanemariti.

1) Problemi s baterijom

Svaka se baterija zagrijava pri korištenju, naročito ako na pametnom telefonu radite više toga istovremeno. Ali, ne bi se zbog toga trebala, recimo, sama isključiti ili jako zagrijati bez očitog razloga.

Naime, ako u pozadini radi zlonamjerni softver, moguće je kako dodatno opterećuje elektroničke komponente poput procesora, pa samim time i bateriju. Također, ako se vaš mobitel ne puni iako ste ga spojili na izvor energije, to je znak za uzbunu.

Prije no što posumnjate na uhode, isključite druge mogućnosti. Stariji uređaji, recimo, u pravilu se brže prazne nego novi. Je li mobitel bio dugo izložen visokim temperaturama? Jeste li ga stavili u futrolu koja ne omogućava hlađenje u dovoljnoj mjeri? Izvadite ga i provjerite.

2) Povećano korištenje mobilnih podataka

Aplikacije obično koriste priličnu količinu podataka kako bi mogle normalno raditi. To će biti vidljivo i na potrošnji mobilnog interneta.

Znak da možda imate problem druge vrste je ako se ta potrošnja odjednom naglo poveća i zadrži se na visokoj razini, a to ne možete objasniti na drugi način.

3) Neželjeni oglasi i aplikacije

Trebali biste dobro poznavati svoj pametni telefon. Znati koje su aplikacije instalirane i koje rade u pozadini. Zašto? Pa, naletite li na aplikaciju koju niste instalirali, mogla bi biti zlonamjerna.

Rizik možete smanjiti tako što ćete preuzimati aplikacije samo iz službenih trgovina. Apple i Google ih provjeravaju, iako i njima ponekad promakne poneka. Srećom, to se događa razmjerno rijetko.

4) Problemi s radom pametnog telefona

Počne li vaš mobitel odjednom raditi sporije nego inače, prekomjerno se zagrijavati ili se njegov operativni sustav ruši bez jasnog razloga, moguće je kako je na njemu neželjeni softver, za praćenje, prisluškivanje i druge slične zlonamjerne svrhe.

Također, provjerite koje aplikacije koriste najviše radne memorije (RAM). Na uređajima s operativnim sustavom iOS to možete učiniti ako otvorite Settings, pa General i iPhone Storage. Na Androidu kucnite Settings, pa Apps i Running.

Pogledajte izgleda li sve kao i inače. Pri vrhu popisa vjerojatno će biti fotografije i glazba. Uočite li nešto neobično, provjerite o čemu se radi.

5) Čudne poruke

Neželjena pošta i pozivi također mogu biti znak kako vas netko špijunira pomoću vašeg telefona. Sumnjivi SMS mogao bi uključivati ​​naizgled nasumične nizove znamenki, znakova i simbola.

Ne ignorirajte takve i sumnjive poruke općenito.

Naime, to bi mogle biti kodirane upute, poslane kako bi hakeri preuzeli kontrolu nad vašim uređajem. Inače bi mogle proći nezapažene, ali ako špijunski softver nije ispravno instaliran, moguće je kako će ostati bez odziva i tako biti vidljivije.

Također, ako vam članovi vaše obitelji ili prijatelji kažu kako im šaljete bizarne poruke ili e-poštu, vaš telefon je vjerojatno kompromitiran i pokušava zaraziti druge.

Pripazite stoga na bilo koju aktivnost koju ne prepoznajete. Ako se ne možete sjetiti da ste nešto poslali, budite sumnjičavi.

6) Web stranice izgledaju drugačije

Ako na vašem telefonu postoji zlonamjerna aplikacija, ona bi mogla promijeniti izgled web stranica koje posjećujete.

Zlonamjerni softver djeluje kao posrednik, presrećući komunikaciju između vas i stranice koju pokušavate posjetiti. Može vam prikazati lažnu stranicu ili pratiti sve što upisujete. I ne, nije važno koristite li anonimni način rada ili ne.

Ovo je veliki problem ako koristite internetsko bankarstvo ili bilo što drugo što zahtijeva osobne podatke kao što su lozinke, financijski podaci i tome slično.

Moguće je, naravno, kako sumnjivo web odredište eksperimentira s novim izgledom ili web dizajner ima loš dan. To možete provjeriti tako što ćete ga posjetiti na računalu ili s drugog mobitela, imajući na umu kako responzivan dizajn ponešto drukčije prikazuje web stranice na raznim uređajima.

7) Upotrijebite kodove za Android

Na uređajima s Googleovim operativnim sustavom možete koristiti tajne USSD kodove za održavanje svoje sigurnosti i privatnosti.

U tipkovnicu upišite *#21*, *#67# ili *#62#, zatim kucnite sličicu za uspostavu poziva. Ako jedan kod ne radi, pokušajte s drugim. Primjenjivi su na različite uređaje, ali sva tri imaju istu funkciju: usmjeravaju vas na zaslon s pojedinostima o prosljeđivanju poziva. Prikazat će se glasovni pozivi, podaci, SMS, paketi, PAD i još mnogo toga.

U idealnom slučaju, svaki bi trebao prikazivati Not forwarded. Ako piše Forwarded, a vi to niste uključili, vaš je mobitel vjerojatno hakiran.

Što možete učiniti? Utipkajte ##002# na zaslonu s brojčanikom i ponovno pritisnite sličicu za biranje. Na vašem ekranu sada bi trebalo pisati Erasure was successful. Možete napustiti ovaj zaslon ako kucnete OK. I instalirajte aplikaciju za zaštitu od virusa i zlonamjernog softvera, piše Make Use Of.