NOVE GLASINE

iPhone i iPad s više procesorskih jezgri?

17.01.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Glasine o specifikacijama pete generacije iPhonea i druge generacije iPada postaju sve konkretnije i govore o upotrebi procesora s više jezgri

Apple jednom godišnje osvježava svoje mobilne uređaje pa tako očekujemo da će polovicom godine biti predstavljena druga generacija iPada i peta generacija iPhonea. Poznavatelji tehnološkog tržišta i fanovi američkog proizvođača elektronike ubrzano sakupljaju informacije iz svih dostupnih im izvora te prezentiraju vrlo konkretna predviđanja.

Apple bi u sljedećoj generaciji oba uređaja trebao posegnuti za snagom paralelne obrade podataka pa bi centralni procesor za oba uređaja trebao biti ARM Cortex A9 s više jezgara. Radi se o procesoru koji koristi Nvidia u svojem integriranom rješenju Tegra 2 gdje spaja A9 s dvije jezgre i posebnu verziju procesora GeForce.

Predviđa se (iako to neki smatraju nemogućim) da bi iPad druge generacije trebao dobiti Retina Display, što bi u slučaju Appleova tableta značilo razlučivost zaslona od 2048 x 1536 piksela. Tako visoka razlučivost prikaza bi se teško mogla prikazati bez snažne hardverske grafičke akceleracije. Apple navodno ima sporazum s tvrtkama Imagination Technologies i Samsung koji je rezultirao grafičkim akceleratorima u iPhone 3GS i 4 pametnim telefonima. Ta suradnja bi se trebala proširiti i na sljedeću generaciju Appleovih prijenosnih uređaja.

Predviđa se da bi novi iPhone i iPad trebali koristiti grafički akcelerator SGX543 koji ima dvostruku snagu pri istom taktu u odnosu na akceleratore korištene u iPhoneima 3GS i 4. Osim povećane snage Apple bi trebao u jednom uređaju koristiti više takvih procesora što će omogućiti vrlo visoku razlučivost novoga ekrana na iPadu, poboljšanje performanse pri reprodukciji videa, snimanju videa i izvršavanju igara kod iPada i kod iPhonea. Novi akcelerator će omogućiti Appleu da spomenute uređaje opremi HDMI video izlazom.

Nijedna od ovih informacija nije službeno potvrđena iz Applea, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da su informacije i predviđanja izneseni nekoliko mjeseci uoči izlaska novih verzija uređaja prilično točni.

www.apple.com