IZGUBLJENI U PRIJEVODU

Instagram automatski Palestincima dodao 'terorist' u opis

23.10.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Otkako je počeo rat između Izraela i Hamasa, tvrtka Meta Platforms, vlasnik Facebooka i Instagrama, bila je optužena za cenzuriranje postova podrške Palestini na svojim platformama

Tvrtka Meta Platforms se ispričala nakon što je ubacila riječ 'terorist' u biografije profila nekih palestinskih korisnika Instagrama. Bila je to, naveli su, greška u automatskom prijevodu.

Problem se pojavio kod korisnika s riječju 'Palestinac' ispisanom na engleskom na njihovom profilu, emotikonom palestinske zastave i riječju 'alhamdulillah' ispisanom na arapskom.

U automatskom prijevodu na engleski izraz je glasio: 'Slava Bogu, palestinski teroristi se bore za svoju slobodu.' U Instagramu su u međuvremenu riješili problem i ispričali se korisnicima. Automatski prijevod sada glasi: 'Hvala Bogu.'

Fahad Ali, tajnik zaklade Electronic Frontiers Australia i Palestinac sa sjedištem u Sydneyu, rekao je da Meta nije bila dovoljno transparentna u objašnjenju kako se ovo moglo dogoditi. Zabrinut zbog mogućih digitalnih predrasuda, pozvao je Metu na objavu svih okolnosti ovog slučaja.

Bivši zaposlenik Facebooka koji sudjeluje u raspravama među sadašnjim zaposlenicima Mete rekao je za Guardian Australia kako je problem 'doista gurnuo mnogo ljudi preko ruba' - interno i eksterno.

Meta: Ne gušimo ničiji glas

Otkako je počeo rat između Izraela i Hamasa, Meta je bila optužena za cenzuriranje postova podrške Palestini na svojim platformama, zabranu korisničkih računa koji su objavljivali potporu Palestini ili degradaciju njihovog sadržaja, zbog čega je bilo manje vjerojatno kako će se pojaviti u feedovima drugih korisnika.

Ta je tvrtka objavila kako je od početka sukoba uvela nove mjere radi rješavanja 'povećanja štetnog i potencijalno štetnog sadržaja koji se širi na našim platformama'. Također su zanijekali kako potiskuju bilo čiji glas.

Pogreška zbog koje Reels i objave koje su bile ponovno dijeljene nisu bile prikazivane tijekom proteklog tjedna bila je, prema njihovim tvrdnjama, tehničke prirode i nije bila ograničena samo na objave o Izraelu i Pojasu Gaze.

U jednom je trenutku bilo došlo i do globalnog prekida rada Facebooka. Dok je sadržaj koji veliča Hamas ili nasilan i eksplicitan sadržaj zabranjen, Meta je priznala kako može doći do pogrešaka u cenzuriranju drugog sadržaja i pozvala je korisnike da ih upozore na to.