GASI SE NARODSKI PRETRAŽIVAČ

I Wikia Search podlegla recesiji

01.04.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Wikia Search, projekt osnivača Wikipedije Jimmyja Walesa, danas je službeno ugašen jer nije uspio privući korisnike, a troškovi održavanja ipak su preveliki da bi servis opstao u vrijeme ekonomske krize

Wikia Search trebao je biti križanac između Google Searcha i Wikipedije, pretraživač čije rezultate uređuju sami korisnici. No osnivač Wikipedije Jimmy Wales jednostavno nije uspio kod korisnika izazvati isti entuzijazam kao kod Wikipedije, pa je Wikia Search u posljednjih šest mjeseci imala otužnih desetak tisuća posjetitelja mjesečno.

Nije pomogla ni činjenica što je čitav servis lansiran navrat-nanos, gotovo bez opcija, tako da je cijela stvar djelovala više kao koncept nego kao gotov proizvod. Shodno tome, gotovo nikome nije palo na pamet da ovaj pretraživač počne svakodnevno koristiti, a rad skupine entuzijasta koji su uređivali rezultate pokazao se za sada uzaludan.

Kažemo za sada, jer Wales obećava da će Wikia Search ponovo oživjeti kad prođe ekonomska kriza. No tu je i Mahalo, sličan projekt iza kojega stoji osnivač popularne mreže blogova Weblogs, Jason Calacanis. Funkcionira puno bolje nego Wikia Search, a također ga popunjavaju korisnici u kombinaciji s plaćenim timom stručnjaka. Lako moguće da će, kad kriza prođe, već biti prekasno za Wikiju Search.