SpaceLife Origin

Naprasno odustali od ideje da ljude vode u svemir kako bi tamo rađali djecu. Evo i razloga

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 05.07.2019 10:05
  • Objavljeno 05.07.2019 u 10:05
SpaceLife Origin planirao je tri različite misije u kojima bi se obavile tri faze ljudske reprodukcije u svemiru

SpaceLife Origin planirao je tri različite misije u kojima bi se obavile tri faze ljudske reprodukcije u svemiru

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Izvršni direktor startupa koji je planirao akciju rađanja beba u svemiru cijeli je projekt zaustavio zbog 'ozbiljnih etičkih, sigurnosnih i medicinskih razloga', a zbog nesuglasica je prekinuo i sve odnose sa suosnivačem kompanije

Nizozemski startup pročuo se u prošlog listopada kad je bombastično najavio kako će postati prva tvrtka koja će omogućiti ljudsku reprodukciju u svemiru. Međutim, prema izjavi koju je izvršni direktor Kees Mulder objavio na internetskoj stranici kompanije, SpaceLife Origin odustaje od dvije misije kojima se u svemir trebalo poslati putnike koji bi tamo začeli i porodili prve bebe iz svemira. Razlog? Ozbiljne etičke, sigurnosne i medicinske dileme.

U priopćenju se također navodi kako je Mulder prekinuo svaku suradnju sa suosnivačem SpaceLife Origina Egbertom Edelbroekom 'zbog ozbiljnog i nepopravljivog gubitka povjerenja'. Izjava, postavljena na internetsku stranicu kompanije umjesto ostalog sadržaja i objavljena je na Mulderovom LinkedIn profilu.

Tri faze svemirske reprodukcije

SpaceLife Origin planirao je tri različite misije u kojima bi se obavile tri faze ljudske reprodukcije u svemiru. Prva, takozvana Misija Arka, uključuje slanje sperme i jajašaca klijenata malim satelitom u nisku orbitu oko Zemlje, na visinu od 160 do 1500 kilometara. Ta operacija košta 125.000 dolara po epruveti. Trebala bi startati sljedeće godine, a iz Mulderove izjave ne može se zaključiti je li i otkazana.

Trailer kompanije SpaceLife Origin kojim se reklamirao projekt začeća i rađanja u svemiru

Izvor: Društvene mreže / Autor: Elmar Peters

U drugoj misiji, zvanoj Lotus, reproduktivne stanice poslane u orbitu provele bi četiri dana u specijalnom inkubatoru prije no što bi ih se vratilo na Zemlju radi implantacije. Misija je trebala započeti 2021. i stajala između 250.000 i pet milijuna dolara po klijentu. Mulder tvrdi da je ovaj projekt sad zaustavljen.

Treća, također otkazana misija, zvana Kolijevka, uključivala bi slanje trudne žene u svemir da tamo rodi uz pomoć liječničkog tima.

Velika bura u znanstvenim krugovima

Misije Lotus i Kolijevka od prve su najave podigle veliku buru u znanstvenim krugovima i protiv njih su svoj glas digli etičari i liječnici. Čini se da su upravo njihove riječi zaustavile projekt.

Izjava izvršnog direktora SpaceLife Origina zamijenila je sve ostale informacije na tvrtkinoj internetskoj stranici

Izjava izvršnog direktora SpaceLife Origina zamijenila je sve ostale informacije na tvrtkinoj internetskoj stranici

Izvor: Screenshot / Autor: SpaceLife Origin

'Bolje spriječiti nego liječiti i zato se moram distancirati od tih misija', napisao je Mulder o dva suspendirana projekta.

Na Mulderovom LinkedIn profilu da se pročitati kako izvršni direktor SpaceLife origina ima nove planove vezane uz svemir, ali da ti planovi ne uključuju trudnice i bebe, javlja Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!