TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

I oni pomažu: Na Tajlandu nindža roboti prate stanje oboljelih od koronavirusa

24.03.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Studenti predvođeno profesorom Viboonom Sangveraphunsirijem prenamijenili su robote korištene za praćenje stanja pacijenata koji se oporavljaju od moždanog udara kako bi smanjili izloženost medicinskog osoblja virusu

Dok smo pripremali ovaj članak diljem svijeta je zabilježeno više od 382 tisuće zaraženih koronavirusom. Preminulo je više od 16,5 tisuća pacijenata.

U Tajlandu, gdje je više od 820 oboljelih, u pojedinim su bolnicama počeli koristiti usluge nesvakidašnjeg osoblja. Riječ je o robotima na kotačićima koji mogu izmjeriti temperaturu pacijenta i obaviti niz drugih zadaća, smanjujući time rizik izlaganja ljudskog osoblja virusu.

Osijek: Na obilaznici postavljen jumbo plakat o koronavirusu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Tim koji ih je osmislio, predvođen profesorom Viboonom Sangveraphunsirijem, trenutno istražuje načine kako ih osposobiti za isporuku obroka, čišćenje i druge poslove.

Ti su roboti izvorno osmišljeni za praćenje stanja pacijenata koji se oporavljaju od moždanog udara. Studenti sa Sveučilišta Chulalongkorn u Bangkoku modificirali su ih kako bi pomogli pri njezi pacijenata s COVID-19.

Imaju zaslon putem kojeg liječnici mogu razgovarati s pacijentima koristeći video vezu. Naziv 'ninja' dobili su zbog crne boje kućišta.

Trenutno su operativni u četiri bolnice u Tajlandu. Uskoro bi trebali biti upogonjeni u još deset bolnica, piše Business Insider.