OPREZ!

Vladina pomoć, akcija na Netflixu... Internetom kruže razne prevare, ne nasjedajte na ove i druge lažnjake!

24.03.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Nije dugo prošlo otkako su Zagreb i okolicu zatresli snažni potresi do pojavljivanja prvih lažnih obavijesti na društvenim mrežama i popularnim aplikacijama

Kao što smo pisali, kriminalci će nastojati iskoristiti vrijeme krize kako bi vas pokušali prevariti i navesti da im date svoje podatke ili omogućite pristup u vaš mobitel, računalo ili računalni sustav.

Nedugo nakon što su Zagreb i okolicu zatresli snažni potresi došlo je do pojavljivanja prvih lažnih obavijesti na društvenim mrežama i popularnim aplikacijama.

Jedna od njih, primjerice, najavljuje kako će Vlada svim punoljetnim građanima isplatiti 2500 kuna pomoći za nabavku sredstava neophodnih za život, u drugoj je navedeno kako je riječ o 70 kn dnevno...

Sve takve obavijesti koje smo dosad primijetili dolaze s poveznicama na web odredišta gdje, navodno, možete naći više informacija. Nemojte klikati na te poveznice i nemojte ih dijeliti dalje!

U najboljem slučaju riječ je o neslanoj šali nekog s bolesnim smislom za humor, u najgorem ćete otvoriti hakerima vrata za upad u vaš računalni sustav i izložiti se rizicima koji dolaze s time, od krađe podataka i identiteta do zaključavanja računala i ucjene.

Ako Vlada i donese takve mjere, one će biti objavljene službenim kanalima.

  • +73
Potpuno prazni gradovi zbog pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Iste mjere opreza vrijede i za lažne poruke na društvenim mrežama i drugim internetskim kanalima komunikacije, u kojima se tvrdi kako popularni internetski servisi poput Netflixa dijele kupone za besplatno korištenje tijekom pandemije koronavirusa.

Konkretno, iz Netflixa su demantirali svoje sudjelovanje u takvoj promotivnoj akciji. Riječ je, dakle, o prijevari (odnosno, napadu phishing) kojom kriminalci nastoje doći do podataka kako bi vam na ovja ili onaj način naškodili.