GOOGLE DOODLE

I Google slavi trideseti rođendan World Wide Weba

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 12.03.2019 09:57
  • Objavljeno 12.03.2019 u 09:55
Zašto bi drugi zarađivali na nama i našim tajnama? Ne bi li bilo bolje da sami prodamo sve što znamo o sebi i na tome nešto i zaradimo?

Zašto bi drugi zarađivali na nama i našim tajnama? Ne bi li bilo bolje da sami prodamo sve što znamo o sebi i na tome nešto i zaradimo?

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Internetski div i jedna od najvećih kompanija u svijetu tehnologije napravila je digitalnu posvetu izumu koji je jedan od razloga zašto Google uopće i postoji

Prije trideset godina, tridesetrogodišnji softverski inženjer Tim Berners-Lee svojem je šefu predao prijedlog koji će svijet tehnologije promijeniti zauvijek. Berners-Lee je radio u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) nadomak Ženeve u Švicarskoj kada je 1989. predao prijedlog pod imenom 'Menadžment informacija'. Njegov cilje bilo je organiziranje i lakše snalaženje pri praćenju istraživanja u laboratorijima, a temelji ovog načina organizacije bili su temelji onoga što danas zovemo World Wide Web.

Google, koji je nastao zahvaljujući izumu Berners-Leeja obilježio je godišnjicu nastanka tehnologije simpatičnim animiranim Doodleom napravljenom u 'retro' pikselastom stilu prepoznatljivom na ranim web stranicama. Slika planete Zemlje se na ekranu polako ocrtava kao što je to bilo u vrijeme ranog i prilično sporog interneta.

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Berners-Lee je prijedlog za organizaciju podataka stvorio zato jer mu je bilo sve teže pratiti važne informacije vezane uz istraživanja zbog čestog mijenjanja osoblja i nekompatibilnih računala.

'S obzirom da prosječno vrijeme ostajanja u laboratoriju traje dvije godine, vrlo često gubimo trag informacija' napisao je. 'Uvođenje novih ljudi zahtijeva puno vremena (njihovog i tuđeg) prije nego što se uigraju u radnu sredinu'.

Prijedlog Berners-Leeja postavio je osnovne koncepte mreže, uključujući ideje poput HTML-a, URL-a i HTTP-a, s time da mu je trebalo još nekoliko godina rada prije nego što je te ideje mogao demonstrirati. Proći će još nekoliko godina prije nego što Jim Clark i Marc Andereessen populariziraju pojam komercijalnog surfanja webom zahvaljujući svojem pregledniku Netscape.

Danas na webu postoji preko dvije milijarde webstranica. On je postao platforma za druženje, kupovinu, gejming i gledanje videa, a današnji svijet je teško zamisliv bez njega.

TEHNO PREGLED

Najzanimljiviji smartfoni koje možemo očekivati do kraja godine

Pogledaj galeriju
8

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!