VEJPERI, OPREZ!

I baterija e-cigarete može eksplodirati; već zabilježeno oko 300 slučajeva

03.04.2017 u 13:02

Bionic
Reading

U Sjedinjenim Državama zabilježeni su slučajevi u kojima su eksplozije litij-ionskih baterija u e-cigaretama dovele do ozbiljnih opeklina, ponekad i trećeg stupnja

Litij-ionske baterije koje pogone e-cigarete mogu eksplodirati silinom dovoljnom da nesretnom vejperu izbiju zube i oštete kralješke, dok plamen koji u tim slučajevima nastaje može izazvati ozbiljne opekline. 

Ovi navodi nisu iz istraživanja sve popularnijih e-cigareta već iz tužbi koje su protiv proizvođača i distributera u Sjedinjenim Državama podnijeli ozlijeđeni korisnici. 

Dosad nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, ali je neformalno istraživanje provedeno u oko 20 centara za opekline u SAD-u pokazalo kako su u zadnje vrijeme zabilježili gotovo 300 pacijenata koje je trebalo smjestiti u bolnicu zbog opeklina zadobivenih uslijed eksplozije baterije e-cigarete.

Osim što opekline mogu biti prilično duboke, problem su i kemikalije u baterijama koje također mogu izazvati opekline. 

Američka agencija Feceral Aviation Administration zabranila je njihovo pohranjivanje u prtljagu koja ne ide u kabinu s putnikom zbog rizika od požara. 

Zagovornici vejpanja tvrde kako su incidenti i dalje rijetkost te kako ih se može sprijeiti pravilnim korištenjem uređaja i baterija. 

Jednom od njih baterija je eksplodirala dok je e-cigaretu nosio u džepu, tijekom poslovnog sastanka. Morao je presađivati kožu na kuku, a liječenje je koštalo više od 150 tisuća dolara. Pokušao je tužiti trgovce, ali je otkrio kako nemaju osiguranje. Stoga sad priprema tužbu protiv proizvođača (LG, u ovom slučaju).

Elektroničke cigarete (vejpovi) patentirane su 2003. godine. U spremnik možete uliti ulja (voćna i brojna druga, obično uključuju nikotin).

Pritiskom na dugme ugrađena baterija brzo zagrijava ulja na oko 200 Celzijusovih stupnjeva, pri čemu se ona ne zapale već pretvore u paru koju je moguće udahnuti. To traži razmjerno puno energije, pa su proizvođači počeli ugrađivati punjive litij-ionske baterije u uređaje.

Zbog toga što dobro pohranjuju i čuvaju energiju litij-ionske baterije našle su široku primjenu u raznim elektronikim uređajima, od kamera i pametnih telefona do električnih automobila. Imaju snagu otprilike petine eksploziva TNT iste težine. 

Do kratkog spoja u bateriji može, primjerice, doći zbog loše kvalitete izrade ili zbog kontakta s metalom u džepu (ključevima, kovanicama...), kao i zbog lošeg dizajna proizvoda ili nepažnje prilikom proizvodnje. 

Više: Detroit Free Press