neumorni izumitelj

Ima 94 godine, 'krivac' je za baterije koje danas koristimo, a sada ima još bolju ideju

09.03.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Tvorac litij-ionskih baterija John B. Goodenough osmislio je sigurniju i izdržljiviju, za okoliš manje štetnu bateriju većeg kapaciteta


Profesor Teksaškog sveučilišta John B. Goodenough, zaslužan za nastanak litij-ionskih baterija koje pogone velik broj pametnih telefona, tablet računala i drugih elektroničkih uređaja, u 94. godini i dalje vrijedno radi. 

Osmislio je, u suradnji s Mariom Helenom Bragom i njenim timom, alternativu za izum koji ga je proslavio: jeftinu bateriju krutog stanja s do tri puta većim kapacitetom i sigurnija od sadašnjih litij-ionskih baterija. Uz to se njeno vrijeme punjenja broji u minutama, a može i izdržati veći broj ciklusa punjenja i pražnjenja.

Tehnologija koristi staklene elektrolite umjesto tekućih, što znači kako se u novoj bateriji neće stvarati dendriti, komadići litija koji inae nastaju u tekućim elektrolitima a zbog kojih su litij-ionske baterije sklone kratkim spojevima, eksplozijama ili samozapaljivanju. 

Stakleni elektroliti također će bateriji omogućiti funkcioniranje u hladnim vremenskim uvjetima (do -20 Celzijusovih stupnjeva), a litij će biti zamijenjen natrijem, manje štetnim po okoliš.

Goodenough i njegov tim traže partnere među proizvođačima baterija s kojima bi testirali svoj izum u električnim vozilima i uređajima za pohranu energije. 

Više: UT News