ASTRONOMIJA

Hubble nam je pružio fascinantan prizor: Nastanak nove zvijezde

19.02.2019 u 12:12

Bionic
Reading

NASA je na društvenim mrežama objavila Hubbleovu snimku mlade zvijezde udaljene tisuću svjetlosnih godina od Zemlje

U najnovijoj objavljenoj fotografiji NASA i ESA pružili su nam zbilja impresivan prizor - 'dim' nastao rađanjem nove zvijezde Herbig-Haro objekte od 7 do 11. Ovih pet objekata obavijenih plavim sjajem nalaze se unutar NGC 1333, maglici punoj plina i prašine smještenoj oko tisuću svjetlosnih godina od Zemlje. Ovo, među ostalim, znači da se događaj koji upravo promatramo desio prije tisuću godina - nama davne 1019.

Svjetle točke koje vidimo u blizini novorođenih zvijezda su prolazni fenomeni. One putuju brzinom od 67056 metara u sekundi te se rasipaju u ništavilo u roku od nekoliko desetaka tisuća godina. Mlada zvijezda koja je stvorila ovaj čarobni vatromet ima neinspirativno ime SVS 13, s time da se svih pet objekata kreću od nje prema gore desno. Trenutna udaljenost između HH7 i SVS13 je oko 20.000 puta veća od one između Zemlje i Sunca.

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju

Objekti Herbig-Haro nastali su kada su mlazevi ioniziranog plina izašli iz mlade zvijezde te se pri velikim brzinama sudarili sa obližnjim oblacima plina. Vidljivi Herbig-Haro objekti nastali su kada je novorođena zvijezda ušla u obližnje oblake. Upravo ti sudari stvorili su pet impresivnih izvora svjetla.