TEHNO ANALIZA

Huawei otkrio brojke: Evo koje mjesto je zauzeo po isporučenim uređajima lani

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 06.02.2020 14:28
  • Objavljeno 06.02.2020 u 14:28
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Huawei

Huawei je u 2019., prema istraživanju kompanije Counterpoint Research, zauzeo drugo mjesto po broju isporučenih mobilnih uređaja

Prema posljednjem globalnom izvješću istraživačke kompanije Counterpoint Research, Huawei je u 2019. godini isporučio gotovo 240 milijuna pametnih telefona, što čini 16 posto svih isporuka u tom razdoblju. Prema istom istraživanju, tržište pametnih telefona u 2019. godini palo je za 1 posto, što je prvi put da je pad zabilježen dvije godine zaredom.

U usporedbi s rezultatima iz 2018. godine, Huawei je isporučio preko 30 milijuna smartphonea više i ostvario 2 posto veći udio isporuka, a kompanija je skočila na drugo mjesto na Counterpointovoj ljestvici i pretekla Apple. Valja naglasiti da se ovdje radi o broju isporučenih uređaja, a ne sveukupnoj zaradi. Rast od 16 posto pripisuje se jačanjem tržišne pozicije na domaćem kineskom tržištu, na kojem je Huawei u 2019. godini imao udio isporuka od gotovo 40 posto.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Huawei

Također, pokazuje se da sve veća konkurencija na tržištu pametnih telefona vodi postepenoj konsolidaciji na tržištu, obzirom da je prvih pet proizvođača isporučilo 66 posto svih pametnih telefona, što je porast od 1 posto u odnosu na 2018. godinu, dok su u 2017. godini najsnažniji proizvođači imali zajednički udio isporuka od 62 posto.

Neke od inovacija koje su proizvođači pametnih telefona predstavili u 2019., a koje je Counterpoint označio ključnima za budućnost su sklopivi zasloni, punch-hole zasloni, kamere s velikim brojem megapiksela, zasloni s visokom frekvencijom osvježavanja, senzori ugrađeni u zaslone, optički zum, kao i super brzo punjenje. U 2020. godini očekuje se dostupnost ovih funkcionalnosti i na cjenovno dostupnijim modelima.

Rastuće tržište 5G pametnih telefona u 2019. godini činilo je 1 posto isporuka, a očekuje se da će već u 2020. ukupno 18 posto svih isporučenih pametnih telefona doći s podrškom za 5G mreže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!