STISLO SA SVIH STRANA

HTTP-u se bliži kraj

13.09.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Appleu i Facebooku pridružio se i Google: od siječnja 2017. godine web preglednik Chrome počet će označavati web odredišta koja koriste HTTP kao nesigurna

Tim Googleovog Chromea zadužen za sigurnost najavio je kako će taj web preglednik od siječnja iduće godine početi kao nesigurne označavati web odredišta koja koriste HTTP konekcije za prijenos podataka o kreditnim karticama i lozinkama.

Upozorenje će se pojaviti u traci za adresu preglednika i skrenuti pozornost korisnika na mogućnost krađe ili presretanja njihovih osobnih podataka. S vremenom će u Chrome biti dodano sigurnosno upozorenja na te stranice kad ih korisnik posjeti u anonimnom režimu rada, da bi to kasnije bilo prošireno na sve HTTP stranice.

U Chromeu žele prisiliti vlasnike web odredišta na prijelaz na sigurniji HTTPS, koji enkriptira podatke u prolazu i pomaže pri sprečavanju zlonamjernih modifikacija.

Apple je ranije objavio kako do kraja ove godine sve konekcije za aplikacije na iOS-u moraju koristiti HTTPS, a Facebook svoju značajku Instant Articles isporučuje automatski preko tog protokola.

Više:Tech Crunch