UPOZNAJTE VISIOBIKE

Hrvatsko čudo od bicikla skuplja novac na Indiegogou

29.05.2014 u 05:41

Bionic
Reading

Visiobike je spoj električnog bicikla i pametnog telefona, u kojem smartphone služi za navigaciju, kao retrovizor i zaštita od krađe, između ostalog

Djelo je istoimenog šesteročlanog tima, čiji su članovi tijekom dvije godine razvoja osmislili izgled i funkcionalnosti ne samo bicikla, već i prateće aplikacije.


Izgledom samo nalikuje biciklima na kakve smo dosad navikli. U okvir napravljen od ugljikovih vlakana (metodom monocoque) ugrađeni su motor i Panasonicova litij-ionska puniva baterija.

Puni se oko tri sata i izdržat će tisuću ciklusa punjenja. Trebat ćete pomoć jer s baterijom ovo čudo od bicikla teži 21 kilogram.

Motor dolazi u dvije inačice - 250 W (s maksimalnom brzinom od 25 kilometara na sat) i 500 W (45 km). Ugrađen je ne kao zamjena pedaliranju, već kao dopuna - povećat će snagu koju ulažete i do tri puta te donijeti domet od kojih 120 km.

Visiobike je zamišljen kao prometno sredstvo duboko integrirano s praktično svim pametnim telefonima koje pogone Android ili iOS.

Poseban čipset, kojeg su sami razvili, povezuje sve ključne komponente. Za primanje putem Bluetootha, obradu i prikaz podataka na zaslonu mobitela zadužena je zasebna aplikacija.


Aplikacija nudi brzinomjer i brojač koraka, status baterije, upravljanje svjetlima, zaključavanje, pristup Appleovim ili Googleovim mapama... No, poslužit će i kao retrovizor, automatski će uključiti ili prilagoditi svjetlo uvjetima u kojima vozite, zabilježiti sudar u slučaju da bicikl detektira udarac i sama poslati obavijest hitnoj pomoći i osobi koju ste naveli kao kontakt u slučaju nesreće (ako ne isključite tu opciju u 60 sekundi nakon udara).

Sve podatke čuva u računalnom oblaku, kako bi ih mogli kasnije uspoređivati. Obećavaju nadogradnje i nove funkcionalnosti, kako bi obuhvatili i tehnologiju koja nije u kategoriji pametnih telefona (Google Wear i Glass, recimo).

Kako Visiobike nije jeftin (od 5318 do 6749 dolara, odnosno od blizu 30 tisuća kuna za slabiji model do nešto više od 37 tisuća za jači), za očekivati je kako će biti meta kradljivaca.

Predviđeno je više mjera zaštite, poput hardverske brave na stražnjem kotaču, koda za otključavanje kojeg unosite mobitelom, senzora pokreta, obavijest o kretanju SMS-om, praćenje pomoću GPS-a... U sklopu kampanje nude i besplatno osiguranje protiv krađe na godinu dana.

Želite li ih podržati, krenite od kampanje na platformi za crowdfunding Indiegogo