VELIK POTENCIJAL

Hrvat osmislio superbrzi kvantni generator slučajnih brojeva

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 29.06.2015 16:00
  • Objavljeno 29.06.2015 u 16:00
Mario Stipčević i Rupert Ursin

Mario Stipčević i Rupert Ursin

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Institut Ruđer Bošković

Ruđerovac Mario Stipčević, u suradnji s Rupertom Ursinom s Instituta za kvantnu optiku i kvantnu informatiku pri Austrijskoj akademiji znanosti, razvio je novi model kvantnog generatora slučajnih brojeva. Mogućnosti primjene su ogromne

Riječ je o uređaju koji na zahtjev, odnosno putem električnog impulsa, daje jedan slučajni bit u izuzetno kratkom vremenu, i to uz 100 postotnu učinkovitost. Funkcionira slično bacanju novčića s tim da bacanje i očitanje 'novčića' traje vrlo kratko i da novčić nikada ne ispadne iz ruke.

Ovaj bi se sklop, načelno, mogao postojećom tehnologijom svesti na veličinu čipa, čime bi se otvorile mogućnosti za vrlo širok spektar primjena. Rezultate istraživanja objavio je znanstveni časopis 'Scientific Reports'.

Slučajni brojevi igraju izuzetno važnu ulogu u kontekstu suvremenog društva koje se temelji na razmjeni informacija i digitalnoj obradi podataka u računalima, mobilnim uređajima, bankomatima i slično. Neizostavni su dio kriptografskih protokola koji su nužni kako bi se osigurali sigurnost, privatnost i integritet podataka.


'Nizovi slučajnih brojeva potrebni su za cijeli niz primjena: kriptografsku zaštitu podataka, znanstvena istraživanja, simulacije, a koriste se i u stvarnim i virtualnim kockarnicama i on-line igrama, no je naša primarna motivacija bilo rješavanje fundamentalnog problema kvantnog sprezanja', objašnjava  Stipčević, viši znanstveni suradnik u Laboratoriju za elektromagnetske i slabe interakcije pri Institutu Ruđer Bošković te voditelj Istraživačke jedinice za fotoniku i kvantnu optiku Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore CEMS.

Svatko tko se bavi programiranjem zna da su softverski generirani slučajni brojevi zapravo pseudo-slučajni, međusobno povezani matematičkom formulom te stoga predvidljivi i nesigurni za primjenu u kriptografiji, pa mogu dati pogrešne rezultate u znanstvenim simulacijama. Za razliku od pseudo-slučajnih softverskih generatora koji se često koriste u računalnim metodama, fizički generatori slučajnih nizova brojeva, poput ovog, ne ovise o složenim algoritmima već o fundamentalnoj slučajnosti odabranog fizičkog procesa.


U radu pod naslovom 'An On-Demand Optical Quantum Random Number Generator with In-Future Action and Ultra-Fast Response' opisali su kako im je pošlo za rukom razviti generator koji je jednostavan za primjenu, koji nudi 100 postotnu učinkovitost u proizvodnji slučajnog bita svaki puta kad ga se to traži i to u vrlo kratkom vremenu (ispod 10 nanosekundi), a da pri tome ništa u prošlosti (tj. prije 'bacanja novčića') ne utječe na rezultat.

Kašnjenje između zahtjeva i dostupnosti slučajnog bita kod novog kvantnog generatora slučajnih brojeva je nedvojbeno najkraće moguće s postojećom tehnologijom s obzirom da ona zahtijeva minimalni logički slijed procesa potrebnih za generiranje jednog bita, odnosno samo jedan proces emisije i jedan proces detekcije fotona - najmanje količine svjetla', objašnjava Stipčević.

Istraživanje je provedeno u sklopu Istraživačke jedinice za fotoniku i kvantnu optiku CEMS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!