Dobro, loše i... oglasi

Hrpa novosti: Pogledajte što nam WhatsApp donosi u 2020. godini

30.12.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Tijekom sljedeće godine očekuje se nekoliko velikih ažuriranja WhatsAppa. Ovo su neke od najvažnijih novosti...

Bila je to naporna godina za WhatsApp. Napokon je stigla dugoočekivana funkcija čekanja poziva, koja vam omogućava da vidite hoće li vas netko pokušati kontaktirati dok razgovarate s nekim drugim; otključavanje otiskom prsta pružilo nam je pak sigurniju alternativu klasičnima zaporkama... S druge strane, pojavio se i bug koji je omogućavao da jedna zlonamjerna poruka izbriše čitave grupne chatove, da ne spominjemo preuzimanja kontrole nad nečijim telefonom uz pomoć posebnih MP4 datoteka.

Unatoč glasinama, Facebook, WhatsApp i Instagram nisu se spojili u jednu, ogromnu društvenu aplikaciju. Facebook je doduše nadodao svoj naziv WhatsAppu, dok se značajnije promjene događaju iza kulisa; tri aplikacije međusobno se sve više povezuju. Tijekom 2020. godine očekuje se nekoliko velikih ažuriranja WhatsAppa, piše Tech Radar, a ovo su najbitnije novosti:

Tamni način rada

U sljedećoj godini napokon bi i službeno trebao proraditi tamni način rada u WhatsAppu. Nevjerojatno da je toliko vremena trebalo da aplikacija za razmjenu poruka dobije ovu opciju. Beta izdanje sugerira da je ova opcija napokon spremna za javno testiranje.

Zapravo, sad se očekuju čak dvije opcije tamnog načina rada, s jednom posebno dizajniranom za uštedu energije na uređajima s AMOLED ekranima. Tamni način rada navodno će se moći, ručno ili automatski, aktivirati u postavkama uštede energije pametnog telefona.

Poruke koje se same brišu

Već se neko vrijeme govori o opciji stvaranja poruka koje će se automatski izbrisati nakon određenog roka, kako bi se poboljšala privatnost. To već nude brojne konkurentske aplikacije za razmjenu poruka, a nije tajna da se inženjeri WhatsAppa već neko vrijeme zabavljaju mogućnostima te opcije.

Kako uključiti tamni način rada u Samsungovim telefonima Izvor: Društvene mreže / Autor: TechGiant

Ova je značajka je u početku bila poznata kao 'Disappearing messages', ali danas se naziva 'Delete messages'. Na temelju onoga što se moglo zaključiti iz beta instalacijskih datoteka WhatsAppa, čini se da se poruke mogu automatski izbrisati nakon sata, dana, tjedna, mjeseca ili godine.

Oglašavanje u aplikaciji

Da, oglasi napokon dolaze i na WhatsApp. Na sastanku vodećih kompanijskih marketingaša u Nizozemskoj predstavljena je opcija oglašavanja u WhatsAppu. Tijekom sljedeće godine počet će ih umetati u postove, a reklame preko cijelog zaslona prikazivat će se prilikom ažuriranja kontakata.

Ti bi oglasi trebali povezati s mogućnostima plaćanja i širenja online trgovanja u WhatsApp.

Bez podrške za stare telefone

Datum se možda pomakne zbog pritiska korisnika, no WhatsApp bi 1. veljače 2020. trebao prestati podržavati mnoge starije Android i iOS uređaje.

DIGITALNO DOPISIVANJE

Jeste li znali za ove superkorisne trikove za WhatsApp?

Pogledaj galeriju

Na WhatsAppovoj stranici piše da će uređaji, pokretani operativnim sustavima starijim od Androida 2.3.7 ili iOS-a 8 tog dana ostati bez pristupa aplikaciji. To znači da je malo vjerojatno da ćete moći instalirati WhatsApp iz App Storea ili Google Playa na vaš prastari iPhone 4 ili ili kakav Android proizveden prije 2011. godine, npr. originalni Samsung Galaxy S.

Pretraživanje slika unatrag 

Ako je vjerovati stranici WABetaInfo, jedna od novosti bit će i alat za pretraživanje slike unatrag koji bi otkrivao njeno podrijetlo. Time bi se, između ostalog, trebalo spriječi širenje lažnih vijesti putem WhatsApp aplikacije.