ISPROBALI SMO

HP Pro Slate 8 je dečko koji obećava

15.04.2015 u 07:40

Bionic
Reading

Glavna je komparativna prednost Hewlett-Packardovog tablet računala namijenjenog poslovnjacima digitalna olovka, s tehnologijom koja treba još malo sazrijevanja, ali nudi intrigantne mogućnosti

Volim gadgete, no s osmoinčnim tabletima sam još uvijek na vi. Nisu mi, eto, sjeli. Preveliki da bi ih se komotno nosilo u džepu, premaleni kako bi se na njima moglo nešto ozbiljnije raditi, uređaji iz te klase podsjećaju me na ukletog Holandeza u potrazi za suvislom svrhom i smislom otkako su se pojavili.

Zlobnici bi rekli kako se isto može proširiti i na čitavu kategoriju tablet računala, ali nisam jedan od njih.

HP-ov Pro Slate 8 nije me nagnao na promjenu mišljenja, iako priznajem kako za to ima potencijala. I to samo zbog toga što može nešto što druga tablet računala (zasad) ne mogu: pretvarati zapise napravljene običnom olovkom na papiru u digitalne datoteke.


Tome služi digitalna olovka s ugrađenim ultrasoničnim mikrofonima Duet Pen i dva vrha - digitalnim i s tintom - pomoću kojih je moguće pisati po različitim površinama, ne samo zaslonu tablet računala. Konačan je rezultat obično bila dovoljno vjerna digitalna kopija ako bih pisao držeći tablet na stolu ili drugoj ravnoj i stabilnoj površini. U svim drugim situacijama bilo je problema.

Dok sam pokušavao pisati stojeći, pa čak i sjedeći držeći Pro Slate u krilu, Digital Pen bi teško hvatao korak s mojim ritmom bilježenja, a aplikacije u kojima bih radio bi se na kratko smrzle ili zapinjale. Nekima bi to riješilo problem, ali meni se ne čini smislenim imati prijenosni uređaj s kojim ne mogu raditi i s nogu.

Problemima unatoč, mogućnosti Digital Pena zaintrigirale su me. Pažljivo ću pratiti kamo u Hewlett-Packardu smjeraju dalje tom tehnologijom.

Najavljen krajem siječnja ove godine, Pro Slate 8 dio je HP-ove ponude namijenjene poslovnim korisnicima. Izgledom ponešto odskače od klasičnog dizajna na kakav nas je ta korporacija navikla. To nije prigovor. Naprotiv, ako je ovo zaokret prema novom smjeru, to mogu samo pozdraviti.

Smješten u metalno kućište, tablet djeluje čvrsto, ozbiljno, decentno. S nešto manje od 850 grama nije pretežak, iako ćete ga početi osjećati tijekom duljeg korištenja (čitanja knjiga, u mom slučaju).

Zaslon je puni HD, razlučivosti 2.048 puta 1.536 piksela (isto koliko i Appleovi zasloni Retina), pokriven zaštitnim staklom Gorilla 3. Jasnih boja, oštar, ugodan i pri duljem gledanju. Besprijekoran u zatvorenim prostorima, nešto slabiji na otvorenom i pod jačim izravnim svjetlom.

Na rad Qualcommovog procesora Snapdragon 800, podržanog s dva GB RAM-a, ne mogu se požaliti. Vrtio je video i standardne poslovne aplikacije bez poteškoća, brzo i pouzdano.

Stereo zvučnici s DTS Soundom smješteni su pri vrhu i dnu. Lako ih je nehotice prigušiti rukama pri korištenju u vodoravnom modu rada. No ionako sam ga uglavnom koristio u uspravnom modu - tako su dizajnirane bilježnice, a starog džukca nije lako naučiti novim trikovima.

HP uz Pro Slate nudi i dock za spajanje tipkovnice i računalnog miša koji navodno znatno ubrzava punjenje. Nisam ga imao prilike isprobati, ali rado bih. Naime, baterija ovog uređaja jest izdržljiva - vrlo blizu u specifikacijama proklamiranih 13 sati - ali je i zahtjevna kad ju treba napuniti. Nije da ćete je morati ostaviti na punjenju preko noći, ali nije niti daleko od toga.

Unatoč tome što više obećava nego što nudi, Pro Slate 8 je zanimljiv poslovni tablet. Za moje potrebe i ukus, njegova glavna kompetitivna prednost - Digital Pen - treba još malo sazrjeti jer je zasad dovoljno dobra tek za hvatanje nekoliko brzih bilješki tijekom sastanka ili putovanja.

No po drugim ključnim karakteristikama riječ je o uređaju na koji se možete osloniti i koji će vam pomoći da bez problema komunicirate i rješavate poslovne zadaće u pokretu.

HP Pro Slate 8 - specifikacije

Dimenzije: 136,95 puta 206,99 puta 7,99 milimetara
Težina: 350 grama
Zaslon: 7,86 inča (19,96 centimetara), FHD QXGA, razlučivosti 2.048 puta 1.536 piksela, Corning Gorilla 3, zaštita od prljanja
Procesor: četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 800 na 2,3 Ghz
Ugrađena memorija: 16/32 GB (šest GB rezervirano za sistemske datoteke)
RAM: 2 GB 800 MHz LPDDR3 SDRAM
Kamere: stražnja 8 megapiksela, FHD, video auto fokus, HDR; prednja 2 megapiksela, FHD snimanje videa
Zvučnici: stereo, smješteni sprijeda, DTS Sound
Bežična veza: wi-fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC s podrškom za Android Beam
Povezivost: mikro USB 2.0, ulaz za slušalice 3,5 mm
Baterija: litij-ionska, 21 WHr; oko 13 sati korištenja
Ostalo: dva ugrađena audio mikrofona u tablet računalo, pet ultrasoničnih u digitalnoj olovci; podrška za Miracast
Operativni sustav: Android Kitkat 4.4.4
Cijena: 3.599 kuna (ustupio: Hewlett-Packard Hrvatska)