NOVA ZABRANA

Horor igra Outlast 2 je previše stravična za Australiju

20.03.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Kao zemlja koja ima prilično čudne zakone vezane uz igre, Australija ponekad privlači pažnju i ovdašnjih gejmera - prije svega zbog suludih zabrana 'neprikladnih' naslova koje evidentno može igrati više-manje ostatak planeta

Najnoviji naslov na ozloglašenoj listi 18+ nastavak je uznemirujućeg horor naslova Outlast. Zaluđeni seljani u ruralnoj Americi očigledno rade jako loše stvari, s obzirom na to da su uspjeli dovoljno preneraziti australski odbor za cenzuru, do te mjere da je igra završila na crnoj listi.

Čisto da imate neku ideju o čemu ovdje govorimo, citirajmo dio službenog zakona kojim je ovo opravdano: 'Riječ je o naslovima koji prikazuju, izražavaju ili se na neki način bave seksom, zlorabom droga ili ovisnošću, kriminalom, okrutnošću, nasiljem i odvratnim ili užasnim fenomenima koji na neki način mogu povrijediti standarde moralnosti, pristojnosti i ponašanja općenito prihvaćenog od razumnih odraslih osoba do te razine koju je ovdje nepotrebno navesti.'

Ovo, naglašavamo, ne znači nužno da je to kraj za Outlast 2 u Australiji: neki razvojni timovi i izdavači već su u nekoliko navrata prepravljali igre kako bi odobrovoljili strogi državni odbor. Igra poput The Bug Butchera tako je prvotno zabranjena zbog referenci na droge te je kasnije dobila oznaku 'M'.

Službeni foršpan za Outlast 2 Izvor: Društvene mreže / Autor: Red Barrel

Kako god okrenuli, šteta je to što obožavatelji strave u Australiji neće moći iskusiti vječiti šarm nasilja i groteske natrpanih u novi Outlast. Koliko god ovo zvučalo nevjerojatno, uvjereni smo da je velik broj gejmera kojima će  nedostajati ova igra.