novi operativni sustav

Hoće li Huawei s alternativom Androidu uspjeti osvojiti Kinu?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.08.2019 15:47
  • Objavljeno 20.08.2019 u 09:59
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Huawei

Za razliku od segmentiranog iOS-a i Androida, Huaweijevo rješenje pod imenom Harmony spada u takozvane mikrokernel operativne sustave, softverska rješenja koja su sačinjena od gole osnove potrebne za rad te koje se prema potrebama proizvođača oblikuju u sučelja koja vrše različitu funkciju

Nakon što su Amerikanci odlučili zaoštriti odnose sa kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem prijetnjom prestanka isporuke brojnih tehnoloških rješenja, uključujući i operativni sustav Android, bilo je jasno da Kinezima treba rješenje - i to brzo. Dva 'produljenja dozvole' kasnije, ideja o prestanku suradnje sve je bljeđa, no s obzirom na sve okolnosti, malo tko se može oslanjati na softversku podršku koja dobija 'produljenje' svakih 30 do 60 dana. Upravo zbog toga Huawei je kao alternativu Googleovom Androidu odlučio razviti vlastiti operativni sustav koji pokriva smartfone i niz drugih IoT uređaja, stvorivši potencijal za sveobuhvatni softverski ekosustav, naoko sličan već etabliranim proizvodima iz Googlea i Applea.

Za razliku od segmentiranog iOS-a i Androida, Huaweijevo rješenje pod imenom Harmony spada u takozvane mikrokernel operativne sustave, softverska rješenja koja su sačinjena od gole osnove potrebne za rad te koje se prema potrebama proizvođača oblikuju u sučelja koja vrše različitu funkciju.

Temelji softverskog imperija

Ovime Huawei nastoji stvoriti temelje operativnog sustava koji radi na stotinama još neizmišljenih proizvoda te koji, barem u teoriji, savršeno surađuje sa ostalim pripadnicima ekosustava. Nešto slično ovome Google kuha već neko vrijeme, premda vijesti o njihovom projektu Fuchsia OS nisu toliko učestale kao što je to slučaj kod Harmony OS-a. Razlog vjerojatno leži u činjenici da kineski proizvođač za razliku od vlasnika najraširenijeg sustava za pretragu weba ne raspolaže s beskonačno puno vremena prije nego što će biti prisiljen koristiti novo softversko rješenje.

Huawei s druge strane može biti optimističan po pitanju budućnosti svojeg operativnog sustava, s obzirom da oko 40 posto pametnih telefona na svijetu dolazi iz Kine. Prema posljednjem izvješću Counterpointa, Huawei ima 15.8 posto, Xiaomi 9 posto, Oppo 8.1 posto, Vivo 7.5 posto, Lenovo 2.6 posto, dok Realme drži oko 1.3 posto sveukupnog tržišta.

S ovime se slažu i tehnološki insajderi i analitičari. Jedan od njih potvrdio je ovu prognozu tijekom razgovora sa TechRadarom Middle East.

Tržišni vakuum i nove prilike

'Huawei ima jako dobru priliku povećati utjecaj svojeg OS-a u Kini i to preko velikog spektra uređaja. To bi mu pomoglo napraviti vrlo robusnu mrežu developera, s obzirom da kineska vlada agresivno gura ideju 'nacionalnog OS-a' u nastojanju izguravanja Google i Microsofta' napisao je Neil Shah, voditelj istraživanja za uređaje i ekosustave u Conterpointovom odjelu za istraživanje tehnoloških tržišta.

S druge strane valja uzeti u obzir da su slična nastojanja tehnoloških divova iz Kine već uspjela podbaciti - trebamo se samo sjetiti operativnih sustava temeljenih na Androidu koji su stigli iz Alibabe, Baidua i Tencenta - tehnoloških divova s masivnim raspoloživim sredstvima. Shah tvrdi da će u slučaju pritiska vlade Oppo, Vivo i Xiaomi razviti smartfone i druge uređaje poput TV-a temeljenih na HarmonyOS-u, što bi u drugu ruku moglo privući developere da krenu razvijati softver za novu platformu.

Budućnost mobilnog softvera

'Mikrokernel arhitektura je budućnost operativnih sustava, čega je svjestan i Huawei koji će ju prvi objeručke prihvatiti. Kineska kompanija planira izbaciti HarmonyOS 2.0 iduće godine, dok HarmonyOS 3.0 izlazi godinu nakon toga. Također valja uzeti u obzir da će se HarmonOS puno lakše distribuirati ako u Kini nema konkurencije poput Androida ili Microsofta. Ono što bi se moglo desiti je da Huawei tijekom iduće četiri godine razvijanja svojeg OS-a krene u agresivnu distribuciju preplavivši tržište uređajima koji ga koriste'. napisao je Shah.

  • +2

Huawei P30 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina / tportal

Za kraj, treba naglasiti da Huawei već ima svoje uporište u industriji nosivih uređaja, automobila i IoT-a koji samo čekaju integraciju Harmony OS-a - teritoriju koji će se naći u vakuumu nakon što iz njega otiđe Google. Što se drugih firmi u Kini tiče, također se priča o Samsungu i LG-u koji drže oko 1 posto kineskog tržišta te koji bi, pod pritiskom okolnosti, mogli početi proizvoditi smartfone koje pogoni novi Huaweijev operativni sustav, zaključuje TechRadar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!