USUSRET DESECIMA MINUSA

Hitna pomoć: Ne izlazite na zimu ako ne morate!

31.01.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Najmanje 36 ljudi umrlo je u posljednjih nekoliko dana u istočnoj Europi u kojoj su temperature mjestimično pale ispod -20 stupnjeva Celzijusovih, javljaju agencije

Samo u Ukrajini od hipotermije je umrlo 18 ljudi, a više od 500 zatražilo je medicinsku pomoć zbog ozeblina i pothlađivanja. U Poljskoj, u kojoj se živa spustila do –26, smrznulo se 10 ljudi, u susjednoj Srbiji troje.

Budući da će temperature narednih dana i u Hrvatskoj biti u daljnjem padu, u nedjelju bi mjestimično mogle pasti i ispod -20, liječnici upozoravaju da se građani, osobito oni stariji, što manje zadržavaju na otvorenom te da se dobro višeslojno odjenu. Također je potrebno paziti na poledicu. Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izdao je Upozorenje najvišeg stupnja rizika zbog hladnoće za starije osobe u Hrvatskoj.

Ravnateljica Hitne pomoći dr. Slobodanka Keleuva kaže da do sada u Zagrebu nisu imali značajan porast u broju intervencija, međutim ističe da najgore tek dolazi.

'U ukupnom broju intervencija 25 do 30 posto otpada na kardiovaskularne, oko 15 posto na pulmološke, a oko 10 posto na viroze i prehlade, što nije statistički značajan porast', rekla je dr. Keleuva i dodala: 'No budući da meteorolozi najavljuju da će temperature pasti i ispod -15 pa čak i -20° C, preporučujemo kroničnim bolesnicima da uzimaju svoju terapiju, da ne izlaze rano ujutro kada su temperature najniže, da se toplo i višeslojno odjenu, da zaštite kožu rukavicama, vrat šalom, a glavu kapom te da piju tople napitke – vrući čaj ili toplu čokoladu, ali ne i alkohol poput kuhanog vina, jer on širi krvne žile pa tjelesna temperatura pada. Osim toga beskućnici pod utjecajem alkohola znaju zadrijemati na ulici pa se smrznuti. Preporučljivo je da se sklone u utočišta ili barem u čekaonice ili hodnike. Kronični bolesnici, osobito srčani i plućni, trebaju paziti na naglu promjenu temperature jer joj se uglavnom teže prilagođavaju'.