INICIJATIVA

HGK traži osnivanje inkubatora i VC fondova za startupove

13.03.2015 u 07:43

Bionic
Reading

'HGK će pokrenuti inicijativu prema javnoj upravi za osnivanje inkubatora diljem Hrvatske i osiguravanje novca za njihovo funkcioniranje. Takvi bi inkubatori svima u Hrvatskoj pružili mogućnost da pokrenu svoj posao. Apeliramo na osnivanje fondova rizičnoga kapitala', rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher

Više od 60 predstavnika hrvatskih i izraelskih tvrtki sudjelovalo je u poslovnim razgovorima na prvom 'Danu izraelskih inovacija', kojeg su organizirali Zagrebački inkubator poduzetništva, uz potporu veleposlanslanstva Izraela i Hrvatske gospodarske komore.

Agilnost nekog sektora može se mjeriti brojem startupova i brzinom njihova uspjeha, a u obje te kategorije u Hrvatskoj vodi informatički sektor, unatoč činjenici da je najveći broj poslovnih subjekata u Hrvatskoj registriran za trgovinu, .

'Iako je država prepoznala IT sektor kao jednoga od pokretača gospodarstva u nedavno donijetoj gospodarskoj strategiji, činjenica je da su glavni zamašnjak i dalje isključivo privatne inicijative. Zahvaljujući njima, došlo je do svjetskog uspjeha nekih od hrvatskih novoosnovanih tvrtki, poput Farmerona i Agrivija, Teddyja The Guardiana, PhotoMatha i PhotoPaya', istaknuo je Zaher.


Potpredsjednik Komore je izrazio uvjerenje da će ovaj posjet izraelskih poduzetnika doprinijeti tome da i Hrvatska, kao država, na efikasan način počne podupirati svoje startupe, klice vrhunskog tehnološkog napretka.

'Naša zemlja ima oko četiri do pet tisuća startupova pa je prema tom broju druga regija u svijetu, odmah iza Silicijske doline. U prošloj godini uložili smo 15 milijuna dolara u stvaranje novih tvrtki, a njih je čak 18 izašlo na burzu i skupilo 9,8 milijardi dolara investicija. Vjerujem da će ovaj poslovni susret hrvatskih i izraelskih tvrtki donijeti dugoročnu i plodonosnu suradnju, a mi u konzulatu ćemo učiniti sve kako bi pri tome pomogli', naglasila je izraelska konzulica u Hrvatskoj Irit Shneor

Zagrebački inkubator poduzetništva je osnovan kako bi pomagao kompanijama da rastu, pronađu partnere, investitore i tržište za svoje proizvode, kazao je Saša Cvetojević, jedan od njegovih osnivača.

'Organizirali smo ovo događanje kako bi izraelske tvtke došle u kod nas i predstavile ono što nude, a na nama je da pronađemo način kako možemo sudjelovati u tome. Nadam se da ćemo uskoro organizirati sličan događaj u Izraelu gdje će naše tvrtke predstaviti što mogu ponuditi tamošnjem tržištu i kompanijama.'

Kako je rečeno tijekom uvodnih izlaganja, izraelskim tvrtkama bi prvenstveno mogli biti zanimljivi domaći razvojni programeri, zbog niske cijene rada.

Tvrtke koje su se predstavile bile su raznovrsne, uglavnom već zrele i stasale, s naglašenom međunarodnom prisutnošću. Recimo, Audiocodes se bavi naprednim VoIP tehnologijama, Speech Modules rješenjima za pretvaranje govora u tekst, Actelis Networks razvija rješenja za širokopojasni internet temeljena na bakrenoj parici, dok Top Image Systems pruža rješenja Enterprise Content Management, u suradnji s hrvatskim partnerima.

Tvrtka Gigaspaces nudi Cloudify (implementacija bilo koje aplikacije na bilo kojem oblaku) te platformu za in-memory computing. Zanimljiva je i po tome što s Deutsche Telekomom surađuje na projektu Terrastream, kojeg je prvi testirao Hrvatski telekom.

Tvrtke Sasa Software i Verint bave se sigurnosnim rješenjima, a Puresight se bavi rješenjima za sigurnost djece na internetu. Sasa Software nedavno je privukao novu rundu ulaganja, vrijednu pet milijuna dolara.

Susret je privukao pozornost nekoliko desetaka domaćih poduzetnika i predstavnika većih tvrtki, među kojima je bio i HG Spot. Šteta što odaziv nije bio veći jer je to bila prilika ne samo upoznati bolje izraelske tvrtke, već i vidjeti kako funkcionira gospodarska diplomacija. I prije za to predviđenog vremena gospodarstvenici iz obje zemlje bili su duboko u pregovorima i networkingu.