BRŽI I PRECIZNIJI

'Gravitaciju' su snimili roboti

08.10.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Četiri velika industrijska robota nosila su po setu rekvizite, svjetla, čak i glumce s milimetarskom preciznošću, a i radila su na kamerama

'O setu za snimanje razmišljamo kao o proizvodnom pogonu', rekao je za Venture BeatJeff Linnell, suosnivač tvrtke Bot&Dolly, koja je kupila tri polovna industrijska robota još 2008. godine.

Pitao se zašto robote ne koriste za rad s kamerama tijekom snimanja filma. U to je vrijeme vodio malu oglašivačku i produkcijsku tvrtku u San Franciscu, a karijeru je proveo baveći se animacijom. Prvog robota upotrijebio je za snimanje televizijske reklame za Louis Vutton.

Nakon nekog vremena stigao je poziv iz Warner Brothersa za Gravitaciju. Trebali su nekog tko će snimiti puno kadrova koje je nemoguće snimiti u tradicionalnim uvjetima. Godinu i pol trajalo je pisanje novog upravljačkog sustava za robote kako bi ih se moglo koristiit na setu.

Robote se u filmskoj industriji koristilo i prije, još za snimanja serijala Star Wars. No uvijek su bili napravljeni po mjeri, trebali su poseban softver i stručnjaka koji će njima upravljati. Tijekom '80-ih filmovi su postali digitalni, a roboti su na neko vrijeme zaboravljeni.

U tvrtci Bot&Dolly smatraju kako je sve što se moglo napraviti s računalima na filmu već napravljeno te da je vrijeme za povratak filmaša u stvarni svijet.

Stoga su uzeli Autodeskov animacijski softver Maya i dopisali alate koji su omogućili onima koji nisu stručnjaci za robotiku - poput animatora - upravljanje robotima pomoću softvera koji već dobro poznaju. Njihov je softver moguće prilagoditi različitim modelima.

Roboti koje koriste teže između šest i 500 kilograma. Precizniji su i brži od ljudi, s boljom koordinacijom pokreta. Svjetla, rekviziti, eksplozije, specijalni efekti, čak i pozicije glumaca - sve može biti sinkronizirano do u milisekundu te usklađeno s glazbom i drugim pozadinskim elementima.

Industrijski roboti obično ne rade tako blizu ljudi, pa se moralo posebno paziti na sigurnost. Ne bi bilo zgodno ozlijediti bilo koga, naročito ne skupe zvijezde poput Georgea Clooneyja ili Julie Roberts.

Sustav koristi različite osigurače kako bi roboti ostali na planiranoj putanji, kao i laserske zapreke, podloge osjetljive na pritisak i ostalo za praćenje ljudi. Visokorizični kadrovi uvježbavani su pri različitim brzinama, korak po korak prema snimanju u realnom vremenu.

Pogledajte video: