STIŽE MOBILE FIRST

Googleova tražilica od sad prvo čita web stranice za mobitele

27.03.2018 u 10:39

Bionic
Reading

Nakon godinu i pol testiranja i eksperimentiranje, Google je počeo postupak indeksiranja weba u kojem prvo na red dolazi sadržaj namijenjen mobilnim uređajima

Googleova tražilica ubuduće će za indeksiranje i rangiranje koristiti izdanja web stranica namijenjena pregledu na mobitelima umjesto, kao dosad, ona namijenjena stolnim računalima.

Tri trika za Google Play koje svi trebate znati Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prva najava promjene načina na koji funkcionira indeks njegove internetske tražilice iz Googlea je stigla još 2016. godine. Tada su pojasnili kako će algoritmi biti promijenjeni kako bi indeksirali sadržaj web stranica namijenjenih pregledu na pametnim telefonima i srodnim uređajima te bolje razumjeli njihove strukturirane podatke i prikazivali dijelove sadržaja u rezultatima pretraživanja. U prosincu prošle godine počeo je prijelaz šačice web odredišta na takvo indeksiranje.

Promjena je reakcija na zaokret u načinu na koji koristimo Googleovu tražilicu. Još od 2015. većina nas koristi ju na mobitelima, kažu u Googleu. Zbog toga će, između ostalog, od srpnja ove godine lošije rangirati stranice koje se sporije učitavaju. Ipak, pri rangiranju stranica i dalje će biti važni i drugi kriteriji, poput primjerice relevantnosti sadržaja.

PAR KORISNIH SAVJETA

Prebacujete se s iPhonea na Android? Evo što može pomoći

Pogledaj galeriju

Prvi val novog indeksiranja obuhvatit će prvo web odredišta koja prate smjernice dosad utvrđene najbolje prakse, a koja će biti o tome obaviještena putem Search Console i češće će ih posjećivati Smartphone Googlebot. Ta će web odredišta imati prednost čak i u odnosu na Googleove vlastite stranice s tehnologijom AMP.

Stranice namijenjene pregledu samo na stolnim računalima i dalje će biti indeksirane, piše Tech Crunch.