DOBIO PO PRSTIMA

Google više ne smije ucjenjivati tvrtke

04.01.2013 u 10:05

Bionic
Reading

Google je zbog svoje prakse ucjene tvrtaka rezultatima pretraživanja dobio po prstima od FTC-a te će tu praksu morati promijeniti u roku od najviše 90 dana

Google će morati promijeniti svoju poslovnu praksu. Pogotovo onu vezanu uz osnovnu djelatnost - pretraživanje interneta, javlja ZDnet.

U odluci koju je protiv Googlea donijela američka Federalna trgovinska komisija (FTC), Googleu je naređeno da prestane kažnjavati tvrtke koje ne žele da se njihovi proizvodi nalaze u Googleovim uslugama Shopping i Local snižavanjem njihove važnosti u rezultatima pretraživanja.

Također, Google je pristao ukloniti određena ograničenja na svojoj oglašivačkoj platformi AdWords koja su otežavala koordiniranje oglašivačkih kampanja na različitim platformama na internetu.

FTC je odlučio i kako će Google morati prestati koristiti pojedine patente koji su njegovim kupcima davali nepravednu prednost nad konkurentima.

Predsjednik FTC-a Jon Leibowitz te je patente nazvao 'temeljima interoperabilnosti' u omogućavanju komunikacije putem mobilnih telefona.

Naime, Google je kupio patente za 'standardiziranu tehnologiju' na pametnim telefonima, laptopima, tebletima i igraćim konzolama od Motorole, a potom ih prodavao drugima.

FTC stoga od Googlea zahtijeva da prodaje licencu po pravednim uvjetima kako se visoka cijena ne bi odrazila na krajnjeg korisnika.

Leibowitz je istaknuo kako je FTC donio odluku nakon iscrpne istrage Googleove poslovne prakse i prigovora njegovih konkurenata.

Dodao je i kako je Google pristao primijeniti sve odluke FTC-a na svoju poslovnu praksu, što će FTC posebno pozorno kontrolirati.

Nakon odluke oglasili su se i iz Googlea navodeći kako će im za provođenje odluka FTC-a trebati najviše 90 dana.