MOŽE BITI KORISNO

Google vas uči zašto je nešto spam

21.03.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Pitate se zašto je neka poruka završila u Gmailovom folderu za spam? Google će vam sve lijepo objasniti...

Kako možete dobiti objašnjenje? Otvorite folder za spam i odaberite poruku. Pri vrhu bi se trebala pojaviti obavijest 'Zašto je ova poruka spam?', koja će prikazati kratko objašnjenje, zajedno s linkom na stranicu s više pojedinosti i opisom brojnih razloga zašto se neka poruka smatra spamom.

CNET-ov novinar u vlastitom je folderu za spam naišao na raznovrsna objašnjenja. Primjerice, u jednoj je e-poruci stajalo kako ju je poslao YouTube, iako je očito da nije stigla s tog popularnog servisa za dijeljenje videa. Google je poručio kako 'nije mogao potvrditi da je poruku doista poslao youtube.com'.

Drugi e-mail označen je kao spam zato što je Google procijenio kako je moguće da je riječ o prevarantskoj phishing-poruci, treći (navodno pristigao od Twittera) da bi mogao biti iskorišten za krađu povjerljivih osobnih podataka... Hrpu njih zaustavio je Googleov filter za spam.

Isprobali smo i mi. Čini se da ta mogućnost nije još u potpunosti funkcionalna za sve korisnike Gmaila budući da nismo dobili spomenutu obavijest. No kad smo otvorili poruku, u njoj smo našli upozorenje i link na dodatno objašnjenje.