PERSONALIZACIJA

Google uskoro kroji sadržaj samo za vas

26.07.2017 u 09:57

Bionic
Reading

Googleov digitalni pomoćnik Google Now sada je prisutan u nizu različitih proizvoda. Ipak, čini se kako će najveći utjecaj imati na samo pretraživanje, u sklopu Google aplikacije namijenjene platformama iOS i Android. Na mobilnim uređajima Googleov 'feed' pokazivat će sadržaj krojen svakom korisniku zasebno, a izgledno će stvar stići i do stolnih računala preko web preglednika

Za razliku od Facebookovog feeda, bogatog objavama stranica i prijatelja, uz šlag s reklamama, Googleov feed donosi istinski prilagođene vijesti za svakog korisnika. Jasno, za takvo što, Google će pratiti što je tko pretraživao i na kakvom materijalu se zadržavao kako bi pružao konkretnije novosti. Google je to već do sada radio u sklopu Google Now projekta, no stvari se sada šire još više. 

Googleov feed će pratiti i lokaciju korisnika, novosti iz njegovog grada i okolice te na taj način stvarati i posebnu vezu s njime. Googleu je istovremeno jasno i da neće moći prikazivati konstantno iste stvari tj. teme, te će algoritmi detektirati 'zamor' korisnika i pružiti mu nešto novo za upijanje. 

'Stvari se po bitnosti za korisnike stalno mijenjaju. Svatko od nas pokušava prići društvenim mrežama, aplikacijama s novostima, priči s prijateljima - teško je sve imati na jednom mjestu. Danas se to mijenja', piše Shashi Thakur, Googleov VP inženjerstva.

Ljudi se već duže vremena okreću Googleu kako bi našli odgovore na svoje upite, naučili nešto više o svijetu i otkrili detalje priča i tema koje ih zanimaju. U sklopu Google aplikacije danas će biti dostupno novo iskustvo sa sadržajem koji je bitan korisniku

Shashi Thakur, Google
Google feed mjesto je na kojem će se pored uobičajenih pretraga naći i personalizirane novosti
Google feed mjesto je na kojem će se pored uobičajenih pretraga naći i personalizirane novosti Izvor: Screenshot / Autor: Google

Jasno, u slučaju da algoritmi promaše stvar, korisnici će bez problema moći otpratiti određene teme, ali i dodavati nove s pretraživanjem i događanjima u okolini. Ovo zvuči potpuno novo, iako su brojni korisnici već do sada imali priliku vidjeti kako stvari izgledaju. 

Novo izdanje Google appa za iOS i Android dostupno je za sada u pripadajućim trgovinama aplikacijama, no samo u SAD-u. Globalno širenje nadogradnje očekuje se u tjednima koji slijede, a po svoj prilici bliži se i veliki redizajn Google.com u sklopu kojeg će brojne mogućnosti iz mobilnog svijeta stići i na web sučelje. 

Vrijedi istaknuti kako za osvježavanje legendarne početne stranice Google.com nema službenih riječi, niti se zna kako će točno stvar izgledati.