IDUĆA VELIKA STVAR

Google se s 'Draguljem' baca u nosivu tehnologiju

19.03.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Glasine kako će Google tijekom ovoga mjeseca predstaviti novosti koje će povezati Android i pametne satove pokazale su se točnima. Hoće li predstaviti i pametni sat polovicom ove godine?

Div iz Mountain Viewa izašao je s razvojnim paketom za programere koji rade na njegovu operativnom sustavu. Android za pametne satove funkcionirat će slično kao i inačica za pametne naočale Glass oslanjajući se ponajviše na glasovno upravljanje i pretragu.


Prema istoj najavi, sam uređaj, kodno nazvan Gem (Dragulj), bit će predstavljen tijekom programerske konferencije I/O u lipnju ove godine. Trebao bi ga izraditi LG, koji se već iskazao s nekoliko pametnih telefona iz serije Nexus.

Google bi time ušao u arenu u kojoj su već njegovi veliki partneri Samsung (Gear, Gear 2, Neo) i Sony (SmartWatch), manji igrači kao što je Kickstarterova uspješnica Pebble, a u koju se navodno pripremaju ubaciti i Apple (iWatch) te HTC. Riječ je o tržištu koje bi do 2018. trebalo vrijediti 19 milijardi dolara (gotovo 105 milijardi kuna).

Zanimljivo, Samsung je već s drugom generacijom svojih pametnih satova napravio odmak od Androida prema Tizenu, operativnom sustavu u čijem razvoju ta korporacija i sama aktivno sudjeluje.

Prodaja zasad još nije uhvatila zalet. Kupci se obično žale kako su preglomazni, s premalo funkcija te kako više služe kao modni dodatak.

Googleu će to biti prilično velik korak dalje od sadašnjeg temeljnog poslovnog modela - u kojem  većinu prihoda ostvaruje prodajom oglasa - prema novom, u kojem će odmjeriti snage s najvećim igračima elektroničke industrije danas.

Google u nosivoj tehnologiji