TEHNO SAVJETI

Google Maps ima opciju za uštedu goriva - znate li kako je aktivirati?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 13:42
  • Objavljeno 29.09.2022 u 13:42
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Poznata aplikacija za navigaciju s nedavnom je nadogradnjom uvela zanimljiv način uštede goriva prilagođene različitim vrstama motora

Ako Google Maps koristite za navigaciju tijekom vožnje, možda ste u zadnje vrijeme na rutama vidjeli zeleni listić. Ovo znači da Google vaš put procjenjuje energetski najučinkovitijim u sklopu značajke koja, bar teoretski, pomaže pri uštedi goriva i novca.

Kako aktivirati ekološki osviještene rute?

S obzirom da ova značajka svima ne dolazi u isto vrijeme, alat možda neće biti dostupan, no strpite se - jednog će dana doći i do vas.

Mali listići na rutama pojavljuju se samo kad birate odredište u aplikacijama za Android ili iOS, birate ikonicu automobila za navigaciju i onda u opciji s tri točke u gornjem desnom kutu ekrana birate opcije rute i aktivirate energetski učinkovite rute (Prefer fuel-efficient routes).

Ako upalite značajku, program će vam nuditi rute koje su prilagođene vašem vozilu. Ako ju isključite, vidjet ćete ikonicu, no Maps će vam ponuditi rutu kojom se do cilja dolazi najbrže. U nekim će slučajevima, piše Popular Science, najbrže i najučinkovitije rute biti iste.

Biranjem štedljivih ruta vidjet ćete procjenu u uštedi goriva.

Kako značajka funkcionira?

Nova značajka izračune vrši pomoću nove umjetne inteligencije i podataka iz Državnog laboratorija za obnovljive izvore energije Ministarstva energetike u SAD-u.

Tijekom našeg testiranja nismo mogli provjeriti je li put 'a' zbilja uštedio više goriva nego put 'b', no Google jamči da u izračune ruta uzima hrpu elemenata poput učestalosti kočenja, gužve na cestama, vremenskih uvjeta i konačno - nagiba same ceste koja na različite motore utječe na različite načine.

Aplikacija također vrši kalkulaciju brojnih faktora poput prosječne potrošnje goriva u vašoj regiji, kosine brda, učestalosti stajanja i naravno - vrste cesta (autoputi ili lokalne ceste).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!