KUPOVINA KARATA

Putujete vlakom? Google pretraga ima novu opciju

21.09.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Google pretraživanje u nekom odabranim zemljama omogućava ekološki osvještenu kupnju karata za vlak

Google je službeno najavio dolazak nove značajk koja će omogućiti kupovinu karata za vlak unutar pretrage. Funkcija će prvotno biti dostupna u ograničenom broju zemalja, uključujući Japan, Njemačku, Italiju i Španjolsku. Kompanija piše da će na ovaj način korisnicima olakšati izbor i bukiranje prijevoza koji je ekološki osvješteniji.

Prema Googleu, pretraga za dvije destinacije poput 'vlakovi od Berlina do Beča' dat će listu prijevoznika, a sve što treba napraviti je kliknuti na direktnu poveznicu koja će vas odvesti do dućana gdje možete kupiti kartu.

Google također izbacuje potpuno nov alat za pretragu kojim će smanjiti izbor letova i hotela na one koji rezultiraju manjim emisijama ugljika. Korisnici će tijekom tretraživanja za letovima dobiti opciju izbora 'niske emisije' i prikaza letova prema količini zagađenja, piše Verge.

Ako traže hotele, korisnici će moći birati one koji su 'eko-certificirani'. Hoteli koji spadaju pod ovu kategoriju morat će imati certifikat vanjskih organizacija poput američkog Vijeća zelene gradnje i Globalnog vijeća za održivi turizam kojim će 'poboljšati' preciznost rezultata koji se prikazuju u pretrazi. Google piše da pri pretrazi za utjecaju ovih hotela na okoliš, agencije traže sve od energetske učinkovitosti, očuvanja voda, smanjenja količine otpada i održivih izvora energije. Google također navodi da kompanija neće provjeravati certifikate svakog hotela koji se nađe u rezultatima pretrage.

Dok su korisnici mogli pretraživati letove i hotele još od 2011., Google je praćenje emisija ugljika uveo još 2021. kad je izbacio značajke koje su korisnicima tijekom pretrage trebale pomoći pratiti i smanjiti zagađenje. Značajke ukjučuju učinkovite rute u Mapsima, informacije o emisijama ugljika tijekom letova i tako dalje. Kompanija je ekološki osvještenu navigaciju nedavno dovela i u Europu.

Čak i uz dolazak održivih značajki, kompanija je bila optužena zbog zatiranja potencijalnog utjecaja zagađenja zračnog prometa uređivanjem načina na koji te iznose kalkulira. Verge je u izvješću naglasio da zagovornici zaštite okoliša kažu da kompanije odgovornost vole prebacivati na kupce bez razmišljanja o tome kako na smanjenje zagađenja mogu utjecati one same.

Google piše da će nove značajke uskoro doći u još država te da će s vremenom uključiti i autobuse.