VIŠE KVALITETNIH NADOGRADNJI

Google i Qualcomm ujedinili snage, cilj su im bolji Androidi

21.12.2020 u 08:53

Bionic
Reading

Tehnološki divovi odgovorni za više-manje sve vezano uz Android platformu ujedinili su resurse kako bi korisnicima usigurali kvalitetnije i ugodnije iskustvo

Qualcomm i Google službeno su objavili da planiraju proširiti ambiciozni Projekt Treble, Googleov višerazinski pothvat koji nastoji pojednostaviti nadogradnju operativnog sustava. Ovime će, ako im pođe za rukom, proizvođačima olakšati nadogradnju telefona i tableta na najnoviji Android bez brige za Qualcommovim softverom za pojedini čipset, objašnjava Verge.

Cilj je olakšati korisnicima dolazak do nove verzije Androida i osigurati da novi čipovi iz Qualcomma podržavaju četiri nadogradnje operativnog sustava i četiri godine sigurnosnih nadogradnji - velik korak napraijed u odnosu na trenutno stanje operativnog sustava. Ovaj pothvat, ako im uopće pođe za rukom, približit će Androide Appleovim iPhoneima, ako po ničemu drugom - onda po dugoročnoj podršci za softverske nadogradnje.

Cilj? Četiri godine softverskih nadogradnji

Google i Qualcomm razvijaju primjenu Projekta Treble koji će Android razlomiti na nekoliko segmenata. OEM-ovi će, u teoriji, koristiti nadograđen komadić Googleovog softvera bez potrebe za čekanjem što će oko toga napraviti proizvođači procesora poput Qualcomma.

Novi pristup sa Qualcommom olakšat će prozvođaču čipova da smanji količinu softvera kojeg mora podržavati i dozvoliti brže nadogradnje - u teoriji.

Imate stari Android? Nemamo dobre vijesti

Problem je što ćemo morati čekati bar nekoliko godina da bismo iskusili podmazanu rutinu nadogradnji za Googleov operativni sustav. Qualcomm je odlučio mijenjati softver samo na svojim novim procesorima, počevši sa Snapdragonom 888 (koji izlazi početkom iduće godine).